Geluid. - Parker, Steve, 1952-; Kolmer, Karin Beneken, ....- (Leidschendam : Biblion, 2004)
Geluid is één van de zes nieuwe boeken in de reeks 'Dossier energie', waarin nog eens zes boeken over wetenschappelijke thema's zullen volgen, allen onder de noemer 'energie'. Zoals de titel reeds doet vermoeden, komen in dit boekje de verschillende aspecten van 'geluid' aan bod: Parker begint met een definitie van het geluid, benoemt verschillende soorten hoge en lage, luide en zachte geluiden, behandelt de geluidssnelheid, het opnemen, maken en horen van geluid. De informatie wordt helder en duidelijk verwoord, precies gesneden op kindermaat. Vele voorbeelden uit de natuur, zoals de echo van dolfijnen, het geluid van donder en bliksem en de ultrasone geluiden van vleermuizen zullen het jonge publiek zeker aanspreken. De wetenschappelijke verklaringen worden geïllustreerd met prachtige grote kleurenfoto's, die het boek een meerwaarde verlenen. Twee rubrieken springen in het oog: de rubriek 'Zo werkt het' geeft verklaringen voor geluidsfenomenen die ondanks hun banaliteit niet vanzelfsprekend zijn, zoals de manier waarop een fluitje werkt, de trillingen van de stembanden of de werkwijze van de microfoon. In de rubriek 'Experimenten' wordt het jeugdige publiek aangespoord om zelf aan de slag te gaan. De experimenten zijn eenvoudig en perfect uitvoerbaar met huishoudelijke artikelen, zoals een wegwerpbeker, een wekker en ballonnen. Een lijst met feiten en cijfers omtrent geluid en een verklarende woordenlijst maken dit boekje compleet en functioneel. Geluid is een knappe productie voor de jonge natuurwetenschapper.
Keywords: Geluid; Natuurkunde