Electriciteit en magnetisme. - Parker, Steve, 1952-; Kolmer, Karin Beneken, ....- (Leidschendam : Biblion, 2004)
Elektriciteit en magnetisme verscheen in de reeks 'Dossier energie', waarin uiteenlopende wetenschappelijke thema's onder de noemer 'energie' worden gevangen. Parker wil alledaagse, maar daarom niet vanzelfsprekende thema's als 'licht', 'warmte' of 'geluid' op een boeiende en duidelijke manier aan het jonge volkje uitleggen. Zoals de titel reeds doet vermoeden, focust de auteur in dit boekje op 'elektriciteit' en 'magnetisme'. Parker begint met een wetenschappelijk onderbouwde definitie over beide onderwerpen, waarna hij dieper ingaat op magnetische kracht, het elektromagnetisch effect, stroomvoorziening en elektronica. Hoewel de onderwerpen misschien wat zwaar op de hand lijken voor jongeren, slaagt Parker erin om de wetenschappelijke informatie helder en accuraat over te brengen, precies op kindermaat gesneden. De vele voorbeelden en vergelijkingen met de dagdagelijkse realiteit zijn hier niet vreemd aan. Een extra troef vormen de vele prachtige kleurenfoto's, die een interessante en zeker relevante visuele ondersteuning vormen. In de rubriek 'Experimenten' worden jongeren aangemoedigd om zelf kleine, eenvoudige proefjes uit te voeren, want wat men zelf doet, beklijft beter. Zo kunnen jongeren statische elektriciteit opwekken, een elektromagneet ontwerpen of een geleidingstest (met verschillende geleiders en isolatoren) uitvoeren. De experimenten zijn eenvoudig en perfect uitvoerbaar met huishoudelijke artikelen. Alvast de moeite waard. Een lijst met feiten en cijfers en een verklarende woordenlijst maken dit boekje compleet. Elektriciteit en magnetisme is een knap en informatief boekje, dat alledaagse maar niet vanzelfsprekende thema's op een boeiende wijze behandelt. Een aanrader voor de jonge natuurwetenschapper.
Keywords: Elektriciteit; Energie; Magnetisme