Handboek preventie : voorkomen van psychische problematiek en bevorderen van geestelijke gezondheid. - van der Stel, Jaap, 1953- (Assen : Van Gorcum, 2004)
Het thema 'preventie' staat tegenwoordig volop in de aandacht. Deze strekt zich uit tot de (geestelijke en lichamelijke) gezondheidszorg, welzijnswerk, het onderwijs of de arbeid. De gedachte dat preventie van psychische of verslavingsproblematiek beter is dan het genezen of bestrijden daarvan is niet nieuw. Tot voor kort kon men echter moeilijk hard maken dat preventieprogramma's een (duurzaam) effect hadden. Sinds een jaar of tien is er een duidelijke kentering waar te nemen: preventie is een wetenschap geworden. Dit handboek biedt wetenschappelijk ondersteunde en in de praktijk getoetste referentiekaders aan professionals die betrokken zijn bij de uitvoering van preventieprogramma's vanuit de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg. Het boek beschrijft de grondslagen en de uitgangspunten van het vak 'preventie'. Verder gaat het, aan de hand van een aantal voorbeelden, in op de manier waarop we effectieve preventieprogramma's in praktijk kunnen brengen. De preventie heeft zowel
Betrekking op psychische problematiek, problematisch gedrag als op verslavingsproblemen. Het boek leent zich goed voor onderwijsdoeleinden. Het geeft steun aan al diegenen, die als beroepsbeoefenaar preventie als hoofdtaak of als neventaak hebben en die zich willen orinteren op de nieuwste inzichten.InhoudsopgaveHoofdstuk 1 - Inleiding: preventie en geestelijke volksgezondheidDeel 1 - ContextHoofdstuk 2 - Psyche en psychische problematiekHoofdstuk 3 - Geschiedenis psychiatrie en verslavingszorgHoofdstuk 4 - Openbare en preventieve gezondheidszorgDeel 2 - FundamentenHoofdstuk 5 - PreventiewetenschapHoofdstuk 6 - Risicofactoren en beschermende factorenHoofdstuk 7 - Typen interventiesHoofdstuk 8 - Ethiek van preventie - verantwoording van bemoeizorgDeel 3 - PraktijkHoofdstuk 9 - Van beleid naar uitvoeringspraktijkHoofdstuk 10 - Preventiewerk in de praktijkHoofdstuk 11 - Evaluatie en kwaliteit van preventieHoofdstuk 12 - Documentatie ten behoeve van preventie
Keywords: Preventieve geestelijke gezondheidszorg; Verslaving -- Preventie