Terug naar toen... : reminisceren met ouderen. - Barendsen, Ingrid, ....-; Boonstra, Wil, ....- (Baarn : HB, 2005)
Ouderen praten graag over vroeger: over hun speelgoed, de schoolklas, kattenkwaad dat ze uithaalden, de kleding die moeder steeds maar weer repareerde of hun eerste baan. Reminiscentie-activiteiten hebben tot doel samen met ouderen herinneringen op te halen; dit boek is een hulpmiddel daarbij.In het eerste deel staat een groot aanbod aan verhalen over vroeger, opgetekend uit de mond van ouderen zelf. Op een boeiende manier neergeschreven waardoor het prachtig voorleesmateriaal is geworden, waar ouderen van zullen genieten.De verhalen zijn bovendien een rijke bron aan informatie voor de activiteitenbegeleider. Met de vragen, tips en suggesties, die aan elk verhaal zijn gekoppeld, kan de hulpverlener direct met reminiscentie-activiteiten aan de slag.In het tweede deel van het boek staat een praktische handleiding voor reminiscentie-activiteiten. Activiteitenbegeleiders vinden hier alle informatie die ze nodig hebben om reminiscentie-activiteiten op te zetten en uit te voeren. Daarbij maken de auteurs onderscheid tussen dementerende en niet-dementerende ouderen.De mooie pentekeningen in het boek zullen ook veel herkenning oproepen.
Keywords: Activiteitenbegeleiding -- Ouderen; Ouderen -- Psychosociale hulpverlening; Reminiscentie