Hersenen en gedrag : evolutie, biologie en psychologie. - van der Linden, Max, ....- (Amsterdam : Boom, 2006)
De vraag hoe ons brein werkt en ons gedrag aanstuurt, intrigeert de mens al eeuwen. In Hersenen en gedrag wordt een helder overzicht gegeven van de huidige stand van zaken in het onderzoek naar dit onderwerp. Uniek is dat ook de vraag aan de orde komt waarom ons brein zich zo heeft ontwikkeld. Er is daarom veel aandacht voor de evolutionaire achtergrond van de diverse functies van de hersenen. Het boek begint met een beknopte geschiedenis van de cognitieve neurowetenschap, het interdisciplinaire vakgebied dat zich met deze vragen bezighoudt. Vervolgens worden de principes van de evolutionaire psychologie en biologie besproken. Na een hoofdstuk over de neuroanatomie van het brein komen verschillende functies van de hersenen in aparte hoofdstukken aan de orde. Hierbij wordt begonnen met meer basale functies als perceptie, geheugen en emotie om te eindigen met de meest complexe mentale functies als taal en intelligent en sociaal gedrag. Als laatste komt het nog steeds grootste raadsel van de huidige wetenschap, het bewustzijn, aan de orde.
Keywords: Hersenen -- Fysiologie; Hersenen -- Psychologie