Seks@relaties.kom : werkboek voor mensen met een verstandelijke handicap deel 1 seksualiteit - Conix, Greet, ....-; Claerhout, Hilde, ....- (Berchem : EPO, 2005)
Seks@relaties.kom: Een wereldprimeur. Een werkboek voor mensen met een verstandelijk handicap en hun al dan niet professionele omgeving om samen te 'werken' aan hun relationeel en seksueel welzijn. Het boek met cd-rom is de weerslag van jarenlange unieke praktijk van VMG (Vormingswerk voor Mensen met een Verstandelijke handicap en hun omgeving). 'We mogen niet, we zijn bang, we kunnen er niet over praten.' Ook mensen met een verstandelijke beperking hebben het recht op het vlak van seksualiteit eigen keuzes te maken. Seksualiteit en hoe ermee omgaan is een groeiproces. Experimenteren, leren door ervaring en vorming zijn dus belangrijk. Ervaringen en informatie onthouden leidt tot niet-adequaat gedrag. Er is nog veel handelingsverlegenheid bij de (professionele) omgeving om met mensen met een verstandelijke beperking hierover te praten. Dit boek wil handvaten aanreiken voor een gesprek. Ondersteunend visueel materiaal is essentieel bij een goede communicatie met personen met een verstandelijke beperking. Daarom werd er ook uitgebreid fotomateriaal aangemaakt: open en bloot, niets verhullend en met grote tederheid. Thema's die aan bod komen zijn lichaam, lichamelijke veranderingen, seksuele gevoelens, masturbatie, voortplanting, vrijen, zwangerschap, geboorte, voorbehoedsmiddelen, seksueel overdraagbare ziektes. / Dit boek bestaat uit Achtergrondtekst: Relationele en seksuele vorming: waarom en hoe; Methodieken: Inleiding + concrete handleiding ; Een cd-rom met 157 foto's en 54 werkblaadjes.
Keywords: Seksualiteit -- Mentaal gehandicapten