Freakonomics : een tegendraadse econoom ontdekt de verborgen kant van bijna alles - Levitt, Steven D., 1967-; Dubner, Stephen J., ....- (Amsterdam : De Bezige Bij, 2006)
- Waarin we de schoonheid van prikkels verkennen, evenals de nadelen: fraude en bedrog. 2. Waarom is de Ku Klux Klan net een stel vastgoedmakelaars? - Waarin wordt gesteld dat niets zo veel macht heeft als informatie, vooral als die macht wordt misbruikt. 3. Waarom wonen drugsdealers nog bij hun moeder? - Waarin de conventionele wijsheid vaak een web van verzinsels, eigenbelang en gemakzucht blijkt te zijn. 4. Waar zijn alle misdadigers gebleven? - Waarin de feiten over de misdaad worden gescheiden van de fictie. 5. Hoe word je de volmaakte ouder? - Waarin we vanuit verschillende gezichtshoeken dezelfde nijpende vraag stellen: doen ouders er eigenlijk toe? 6. De volmaakte ouder deel 2, of: Als het kindje maar een naam heeft? - Waarin we het belang afwegen van de eerste officile daad die een ouder verricht: de baby een naam geven. Epiloog: Twee wegen naar Harvard - Waarin we de betrouwbaarheid van data botst met de wisselvalligheid van het leven / Noten / Woord van dank / Persoonlijke dankwoorden
Wat is gevaarlijker: een pistool of een zwembad? Wat hebben sumoworstelaars en schoolmeesters gemeen? En waarom wonen drugsdealers bij hun moeder? Het zijn vragen die je niet gauw van een econoom zou verwachten. Maar Steven Levitt is geen typische econoom. Hij is een gelauwerd geleerde die de raadsels van het gewone leven bestudeert, van vals spelen en misdaad tot sport en kinderopvoeding. En zijn conclusies zetten de reguliere wetenschap op zijn kop. In Freakonomics onderzoekt hij met co-auteur Stephen Dubner de verborgen kant van de dingen om ons heen. De resultaten van kinderopvoeding, bijvoorbeeld. De waarheid over vastgoedmakelaars. Of de mythe rondom de financiering van verkiezingscampagnes. Zo blijkt economie niet alleen een droge, saaie wetenschap. Levitt stelt de cruciale vraag naar menselijke drijfveren: hoe krijgen mensen wat ze willen, vooral als anderen diezelfde dingen ook begeren. En dan blijkt algauw: de wereld is intrigerender dan we denken? Economie wordt in het algemeen
Economie niet eigenlijk alles te maken met de legalisering van abortus? Levitt en zijn co-auteur Dubner ontdekken allerlei verrassende waarheden door hun onbevangen, slimme en diepgaande blik op de feiten. Hun onderzoeken en conclusies zijn empirisch, origineel, vaak politiek incorrect en bovenal: belangrijk. Zonder de controverse te schuwen, staven ze hun beweringen tegelijk met feiten en cijfers. 'Freakonomics' is het leukste, verhelderendste en provocerendste boek dat je je kunt voorstellen over economie. Een fantastische mix van essentile feiten en een meeslepende vertelling, die onze blik op de moderne wereld voorgoed verandert en verscherpt. /Inhoudsopgave: Voorwoord - Waarin wordt verteld hoe dit boek tot stand kwam / Inleiding: Alles heeft een verborgen kant - Waarin de centrale gedachte van dit boek wordt uiteengezet, namelijk: de moraal gaat over hoe mensen vinden dat de wereld moet werken, de economie laat zien hoe de wereld werkt. 1. Wat hebben schoolmeesters gemeen met sumoworstelaars?
Niet als de meest sexy wetenschap beschouwd. Steven Levitt maakt korte metten met die reputatie. Levitt heeft het niet over de beurs, over rentestanden of importtarieven. Hij richt zijn pijlen op de vragen en problemen die niet onmiddellijk voor de hand lijken te liggen, zoals wat het effect is van voorlezen op jonge leeftijd op de prestaties van studenten. In Freakonomics laat Levitt zien hoe complexe structuren niet zo geheimzinnig hoeven te zijn, als je tenminste de juiste vragen stelt. Elk hoofdstuk bevat een intrigerend maatschappelijk probleem, waarna een verrassende economische analyse volgt. Zo toont Levitt aan dat de organisatie van een drugsgang in Chicago niet veel anders is dan die van een groot bedrijf als McDonald's, waar de bazen het geld verdienen terwijl de onderknuppels arm blijven. Drugdealers wonen thuis, zegt hij, omdat ze niet eens het minimumloon verdienen. En, stelt hij in een ander hoofdstuk, heeft het dalen van de misdaadcijfers in plaats van met een goed draaiende
Keywords: Economie en politiek; Economie; Economische politiek