Verbetergroepen : kwaliteitsverbetering door participatie - Magerman, Lien, 1979-; Strynckx, Steven, 1977- (Gent : Academia Press, 2005)
Via verbetergroepen kan een organisatie van/of voor kinderen en jongeren, problemen (spanningsvelden, wrijvingen, knelpunten, problemen met reglementen en afspraken) analyseren en oplossen.Het unieke aan de verbetergroep is dat ze kinderen/jongeren daaraan laat participeren. Gelijkwaardig met de volwassenen zoeken ze in de groep samen naar de beste oplossing voor een aantoonbaar probleem.Kwaliteitszorg en participatie staan ook in de Bijzondere Jeugdbijstand en in de Integrale Jeugdzorg in de picture. Het zoeken om kwaliteit op professionele wijze te realiseren met betrokkenheid en deelname van kinderen en jongeren is brandend actueel.Voor de Preventie Bijzondere Jeugdbijstand Vlaams-Brabant en Brussel Hoofdstedelijk Gewest is dat zoeken zó belangrijk dat er een initiatief uit groeide. Een project rond de verbetergroepmethodiek werd op de rails gezet. De idee rijpte om kwaliteitsverbetering door participatie vlot, op een adequate en correcte manier, ingang te helpen krijgen bij organisaties van/of voor kinderen en jongeren.Vandaar dit draaiboek, een theoretisch kader en praktische handleiding die de lezer gidst doorheen de verschillende fasen van de methodiek.
Een initiatief van de Preventie Bijzondere Jeugdbijstand Vlaams-Brabant en Brussels Hoofdstedelijk Gewest in samenwerking met Collegio, Kennispraktijk voor de Jeudzorg (Nederland).
Keywords: Jeugdparticipatie; Jeugdzorg; Kwaliteitszorg -- Jeugdzorg; Methodiek; Verbetergroepen