Bloed : een geschiedenis van het rode goud. - Starr, Douglas, ....-; Kanon, Jan Bert, ....- (Utrecht : Kosmos, 2004)
Bloed, de essentie en het symbool van het leven zelf, wordt al vanaf het begin der tijden gevreesd, vereerd, gemythologiseerd en gebruikt in magische rituelen en in de geneeskunde. Rond menselijk bloed bestaat tegenwoordig een enorme, geheimzinnige en wereldwijde handel. Het is een handel waarvan de invloed op de mensheid zich kan meten met elke andere. Miljoenen levens zijn gered dankzij bloed en de daarvan afgeleide producten, maar het heeft ook tienduizenden mensenlevens gekost. De auteur vertelt hoe dat alles is gebeurd, een meeslepend verhaal dat de eeuwen omspant.De auteur vertelt het tragische verhaal van de verspreiding van aids door de handel in besmette bloedproducten en verklaart waarom en hoe vergelijkbare schandalen zich overal ter wereld hebben voorgedaan. Ten slotte werpt hij een blik op de meest recente pogingen om kunstbloed te maken.De auteur heeft een baanbrekend boek geschreven over een onderwerp van universeel en actueel belang, waarin hij de gevaren en mogelijkheden verkent die de toekomst in petto heeft.
De auteur, veldbioloog en journalist en nu hoogleraar journalistiek met bijzondere aandacht voor wetenschapsjournalistiek aan de Universiteit van Boston, geeft in dit boek een uitvoerig overzicht van de geschiedenis van het bloed; met name van bloed als fysiek product, van de bloedtransfusie. In de titel steekt een risico van een misverstand, althans een onduidelijkheid: 'bloed' is een zeer veel omvattend thema en heeft een rijke geschiedenis, maar (de geschiedenis van) 'het rode goud' suggereert speciale aandacht voor economisch-commerciële en politieke aspecten van de geschiedenis van het bloed en dat is juist. Het boek gaat nagenoeg alleen over bloed als product, over handel en corruptie in die handel, over nazistisch-racistische en anti-homoseksuele vooroordelen inzake bloed en andere niet in strikte zin haematologische aspecten.
Keywords: Bloed