Behandelingsstrategieën bij posttraumatische stressstoornissen. - Gersons, Berthold P. R., ....-; Olff, M., ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2005)
Steeds meer mensen worden slachtoffer van verkeersongevallen, geweld, branden, rampen, verkrachting, oorlogsgeweld of andere schokkende gebeurtenissen. De kans op een posttraumatische stressstoornis (PTSS) is dan ook aanzienlijk toegenomen. Recente studies tonen aan dat circa 7% van de bevolking boven de 18 jaar met zo"n stoornis kampt. De kennis van PTSS is fors gegroeid en de hoeveelheid literatuur erover is nauwelijks meer te overzien. Deze toename van kennis vertaalt zich echter maar zeer gedeeltelijk in een betere en effectieve behandeling van PTSS. Veel behandelaars zijn nog onvoldoende vertrouwd met de verschillende behandelingsstrategieën die voor PTSS zijn ontwikkeld. Deze volledig herziene druk van Behandelingsstrategieën bij posttraumatische stressstoornissen wil hier verandering in brengen. Het presenteert een geactualiseerd overzicht van effectief gebleken interventies bij mensen met PTSS, dat direct bruikbaar in de klinische praktijk is. Er is onder meer ruime aandacht voor nieuwe inzichten op het gebied van psychofarmacotherapie en de psychotherapeutische behandeling van PTSS. Daarnaast is een nieuwe versie van de behandelingsrichtlijnen opgenomen. (flaptekst)
Inhoudsopgave1 Ten geleide2 Diagnose van posttraumatische stress-stoornissen3 Vaststellen van de acute en de posttraumatische stress-stoornis4 Vroege interventies na traumatische gebeurtenissen5 Farmacotherapie bij posttraumatische stress-stoornis6 Behandeling van patiënten met een posttraumatische stress-stoornis7 Kort eclectisch behandelingsprotocol voor de posttraumatische stress-stoornis8 Eye Movement Desensitization and Reprocessing9 Posttraumatische stress-stoornis bij kinderen en adolescenten: diagnostiek en hulpverlening10 Diagnostiek en behandeling van getraumatiseerde vluchtelingen11 Richtlijnen voor de behandeling van de posttraumatische stress-stoornis
Keywords: Posttraumatische stressstoornissen; Trauma's.