Ontwikkeling langs de levenslijnen. - De Nijs, Pieter F. A., ....-; Verheij, Fop, 1949-; Vlutters, J. L., ....- (Antwerpen : Garant, 2004)
Pervasieve ontwikkelingsstoornissen, ook wel autismespectrumstoornissen genoemd, zijn stoornissen die vele domeinen van het leven doordringen. Niet alleen het sociale contact, maar ook de taal, de motoriek en het cognitief functioneren zijn vaak aangedaan. Doordat bij PDD (Pervasive Developmental Disorders) sprake is van een levenslange handicap, zijn de uitingsvormen en de implicaties van de aandoening in elke levensfase anders. Een kleuter, een basisschoolkind, een adolescent of een volwassenen met autisme zijn in vele opzichten verschillend. Elke levensfase vergt speciale aanpassingen en vaardigheden van patinten, ouders, docenten, begeleiders, artsen, psychologen en orthopedagogen. Dit boek wil deze mensen inspireren om vanuit een breed perpectief naar mensen met een pervasieve ontwikkelingsstoornis te kijken. Uit de inhoud: Mijn levensverhaal - PDD in het jonge leven - Ontwikkeling van kinderen met PDD op de basisschoolleeftijd, met specifieke aandacht voor de seksuele ontwikkeling - De adolescent en zijn milieus - Een leven lang ouderen - Pervasieve ontwikkelingsstoornissen: geen verklarende psychologische theorie - Vroege detectie van autisme en pervasieve ontwikkelingsstoornissen - Een breed meetinstrumentarium als de diagnostiek moeilijk is - Interactie, communicatie en taal-/spraakstoornissen - Diagnose autisme: een blijde boodschap voor ouders? - Sociale vaardigheidstrainingen bij basisschoolkinderen met PDD - Picture Exchange Communication System - Medicatie bij jonge kinderen met een pervasieve ontwikkelingsstoornis - Medicatie als interventie in de behandeling van kinderen en jeugdigen met pervasieve ontwikkelingsstoornissen - Behandelingsstrategien bij boosheid in de omgang met kinderen met een pervasieve ontwikkelingsstoornis - PDD in het regulier onderwijs - Onderwijs.. Wie past zich aan? - De Woondroom: van dromen naar werkelijkheid
Keywords: Pervasieve ontwikkelingsstoornissen -- Kinderen