Ontwikkelingen in de contextuele therapie : de kracht van geven en nemen in relaties. - Hargrave, Terry D., ....-; Michielsen, May, ....-; Pelckmans, Lien, ....-; Pfitzer, Franz, ....-; Van der Gucht, Koen, ....- (Leuven : Acco, 2005)
Contextuele familietherapie is een diepgaande en verstrekkende benadering, die een omvattende theorie biedt om autonomie en verbondenheid te integreren en in balans te brengen. Ze stelt therapeuten in staat om problemen in menselijke relaties te behandelen door de krachten van vertrouwen, rechtvaardigheid en vrijheid aan te spreken. In een bondige en heldere taal en met toegankelijke voorbeelden laat dit boek zien dat de contextuele theorie toegepast kan worden bij verschillende individuele en gezinsproblemen, zoals depressie, angst, druggebruik, langdurige emotionele pijn en relationele moeilijkheden. De auteurs demystificeren de contextuele theorie door haar basiselementen uit te leggen en te verhelderen en te focussen op de effectieve toepassing ervan in de klinische praktijk. Zij geven voorbeelden van interventies, die verandering in gang zetten en beschadiging van liefde en vertrouwen in individuen en families helen. Het is zowel een basisboek over de contextuele theorie als een presentatie
Van nieuwe contextuele technieken, die de lezers in staat stellen om deze krachtige therapeutische methodologie te begrijpen en aan te wenden
Inhoudsopgave : DEEL I. De dimensies van de contextuele familietherapie 1. De basis van de theorie Waarom zijn theorieën of modellen nodig? Inleiding in de contextuele therapieDe onderlinge samenhang tussen de relationele dimensies 2. Enkel de feiten Aandachtspunten voor therapeuten op het vlak van biologische feiten Aandachtspunten voor therapeuten op het vlak van multiculturele feiten Aandachtspunten voor therapeuten op het vlak van economische feiten 3. Het gaat niet enkel over angst Observaties met betrekking tot essentile begrippenObservaties over hersenstructuur en emotie Contextuele therapie en individuele psychologie 4. Het gaat over hoe het spel wordt gespeeld Waarom zijn gezinnen zo belangrijk?Een nadere omschrijving van communicatie en 'joining' 61 Veelvoorkomende problemen en valkuilen in de interactieEen model voor systemische interventies vanuit een contextueel perspectief 5. De drang om constructief of destructief te handelen Essentile elementen in de dimensie van de relationele ethiekRelationele ethiek en therapeutische verandering DEEL II. Technieken van de contextuele therapie 6. Een klap in het gezicht en beschadigingen die het zelf rakenInterventies bij een beschadigd zelfbeeld 7. Drijfzand en beschadigingen die een invloed hebben op de relationele ethiek Transformatie om de hulpbronnen in de familie te versterken
Keywords: Contextuele therapie; Gezinstherapie