Systeemgerichte methoden in de hulpverlening : een initiatie in het omgaan met mensen en hun netwerken. - Mertens, Magda, ....-; Vandebroek, Edgard, ....- (Leuven : Garant, 2005)
Elke hulpverlener kijkt door een bepaalde bril, gebruikt een referentiekader om zicht te krijgen op de problemen van zijn cliënt. Het 'systeemdenken', ontwikkeld in Palo Alto, biedt zo'n kader om de complexiteit van menselijke problemen te verkennen. Mensen maken deel uit van één en meestal meer systemen of netwerken (gezin, familie, team, ...). Om het gedrag van mensen te begrijpen en te veranderen, moet de hulpverlener deze systemen kennen en weten hoe hij daarop in kan grijpen. Dit wordt in het eerste deel toegelicht. Het tweede deel behandelt de communicatietheorie, aan de hand van talrijke voorbeelden uit het dagelijkse leven. Deze theorie helpt de hulpverleners de situaties van de eigen cliënten te analyseren. Deze herziene uitgave hebben de auteurs op diverse plaatsen verder verfijnd -mede op suggesties van gebruikers, onder wie vele cursisten uit vormingsprogramma's en studenten. Uit de inhoud: Mensen en hun systemen (Achtergronden -Eigenschappen van systemen -Omgangsvormen -Spelregels -Loyauteit Context -Identiteit -Grenzen) -Communicatietheorie (Alle gedrag is communicatie -Mensen beïnvloeden met woorden en vooral zonder woorden -Wat ik bedoel, is niet per se waar voor een ander -Als ik wat zeg, zeg ik iets over hoe ik wil dat de ander met mij omgaat -Wie heeft het voor het zeggen, wie Iaat het voor het zeggen hebben ?).
Keywords: Hulpverlening -- Methodiek; Systeemtheorie (sociale wetenschappen) -- Hulpverlening