Mozaïek : preventie en opvang huiselijk en seksueel geweld allochtone vrouwen : handboek met methodieken voor de preventie en opvang van allochtone vrouwen rond huiselijk en seksueel geweld. - Cense, Marianne, ....-; Gort, Annemies, ....-; Nieuwenhuizen, Patricia, ....-; Tessel, Pauli, ....- (Utrecht : TransAct, 2004)
Dit handboek gaat over huiselijk en seksueel geweld. Het bevat methodieken op het gebied van vier thema's: voorlichting, steungroepen, weerbaarheid en eerste opvang.Seksueel en huiselijk geweld zijn beladen onderwerpen om over te praten. Dat geldt voor autochtonen, dat geldt ook voor mensen van allochtone afkomst. Geweld raakt de intieme leefsfeer van mensen. Het raakt aan gevoelens en taboes, aan opvattingen over mannen- en vrouwenrollen, aan seksualiteit, relaties, trots, fatsoen en eer. Om seksueel geweld en vrouwenmishandeling bespreekbaar te maken, is het belangrijk dat mensen zich gehoord en gerespecteerd voelen. Dit vraagt inzicht in cultuurgebonden gevoeligheden, maar vooral ook een respectvolle, interculturele beroepshouding. Een voorlichter of hulpverlener moet de taal en toon vinden om de ander te bereiken. En vervolgens weten hoe zij of hij verder moet gaan. Die methodieken vindt u in dit handboek.Dit handboek bestaat uit vijf delen:* Basisinformatie (deel 1)* Voorlichtingsmethoden
(deel 2): Voorlichting is een goede manier om huiselijk en seksueel geweld bespreekbaar te maken. In dit boekdeel vindt u een beschrijving van methodieken waarmee u voorlichting kunt geven aan allochtone vrouwen. Maar welke methodiek kiest u?* Steungroepen (deel 3): Steungroepen helpen allochtone vrouwen om ervaringen met huiselijk en seksueel geweld bespreekbaar te maken. In dit boekdeel leest u over de opzet, inhoud en randvoorwaarden van een steungroep.* Weerbaarheidstrainingen (deel 4): Een weerbaarheidstraining is een methodiek om huiselijk en seksueel geweld te voorkomen. De combinatie van fysieke, verbale en mentale oefeningen blijkt effectief. Deelnemers leren beter voor zichzelf opkomen en hun grenzen te stellen op een effectieve en passende manier.* Eerste opvang (deel 5): De eerste opvang is de laatste schakel in de keten van aanpak bij huiselijk en seksueel geweld die in het handboek Mozaek wordt beschreven. In dit deel leest u over de organisatie en randvoorwaarden van de eerste opvang.
Deel 5 : Eerste opvang
Keywords: Huwelijk -- Migrantenvrouwen; Seksueel geweld -- Hulpverlening; Seksueel geweld -- Migrantenvrouwen; Vrouwenmishandeling -- Migranten