Ongehoord vertrouwen : ethische perspectieven vanuit het contextuele denken van Ivan Boszormenyi-Nagy. - Dillen, Annemie, ....- (Antwerpen : Garant, 2004)
Waarom keren patronen uit de relatie tussen ouders en kinderen soms terug in de relatie tussen de kinderen en hun eigen kinderen? Welke rol speelt rechtvaardigheid in familierelaties? Moeten kinderen hun ouders 'vergeven' voor het onrecht dat hen mogelijk is aangedaan? Waar halen mensen de kracht vandaan om te blijven liefde en zorg geven aan anderen? Deze en vele andere vragen staan in dit boek centraal en worden aan de hand van het contextuele denken van de Hongaars-Amerikaanse psychiater en therapeut Ivan Boszormenyi-Nagy toegelicht. Na een analyse van het ontstaan, de begrippen en de werkwijze van de contextuele therapie wordt in een tweede deel een kritische balans opgemaakt van het contextuele denken. Het derde deel van het boek handelt over het begrip 'exoneratie', dat Nagy gebruikt in de plaats van vergeving. Ook de uitdaging voor kwesties op macro-ethisch vlak, zoals Noord-Zuidverhoudingen en de rechten van minderheden, komen aan bod. Dit boek is bedoeld als inleiding in het contextuele denken van Nagy. Het richt zich tot psychotherapeuten, sociaal werkers, hulpverleners, pastoraal werkers, theologen, ethici en alle andere geïnteresseerden die meer inzicht willen krijgen in de dynamiek van verwantschapsrelaties.Uit de inhoud: Biografie - Evolutie van en invloeden op het denken van Nagy - 'Contextuele therapie' - Loyaliteit, Rechtvaardigheid, Verantwoordelijkheid - Therapeutische houdingen en methoden - Evaluatie van het contextuele denken van Ivan Boszormenyi-Nagy - Kritiek - 'Do-ut-des' - Vergeving en exoneratie - Bijdrage aan de ethiek.
Keywords: Boszormenyi-Nagy, Ivan; Contextuele therapie; Ethiek