Het gezonken galjoen. - Dennis, Peter, ....-; Aston, Claire, ....-; Spitzers, Attie, ....- (Brussel : Artis-Historia, 2003)
In 1630 bouwden de Spanjaarden een galjoen. Tijdens haar eerste reis naar de Cariben werd het schip door piraten overvallen en tot zinken gebracht. In 1632 probeerden de Spanjaarden met duikers delen van de schat te redden. Het schip werd in 1980 opnieuw door duikers bezocht, dit keer door archeologen, met gevolg dat er nu een replica van het schip te bezichtigen is in Spanje. Het boek vormt een tijdreis waarin het verhaal van het galjoen tot aan de replica verteld wordt. De reis is verdeeld in twaalf stappen ter grootte van een dubbele pagina. De tekst is boeiend en staat steeds in prachtige paginagrote kleurenillustraties. De pagina's bevatten een tab met daarop de tijdsaanduiding, die van enkele minuten naar eeuwen kan verspringen. De achterkant van deze tabs is gebruikt voor extra informatie. Een mooi en verzorgd boek (groot formaat, harde kaft). De illustraties zitten vol humor en zijn een lust voor het oog. Behalve educatief ook lekker spannend. Geschikt voor werkstukken en spreekbeurten. Met verklarende woordenlijst. Vanaf ca. 10 jaar.
Keywords: Galjoenen; Zeerovers; Schepen