Wat woorden niet kunnen zeggen : creatieve middelen in begeleiding en hulpverlening. - Budde, Ellen, ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2000)
Als hulpverlener en begeleider krijg u te maken met gebeurtenissen uit een mensenleven. Een gebeurtenis die zo belangrijk of ingrijpend is dat er begeleiding wordt gevraagd. In dit boek vindt u opdrachten die u kunt gebruiken om zo'n gebeurtenis letterlijk vorm te geven. Het boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel bevat opdrachten, gegroepeerd naar thema's. Elk hoofdstuk is volgens een vast stramien opgebouwd: omschrijving van het thema, indicaties, toepassing, praktische aandachtspunten en de opdrachten. In het tweede deel staan verschillende methodieken centraal. Deze hebben betrekking op een bepaald soort activiteiten, zoals het werken met geleide fantasie of symbolen. Ook het kiezen van materialen en technieken en het werken met groepen komt aan de orde. Dit boek is niet alleen een naslagwerk, maar ook een inspiratiebron voor hulpverleners en begeleiders om op een hernieuwde manier met hun cliënten en groepen te werken.InhoudsopgaveDeel 1: Opdrachten1 Zelfbeeld2 Eigen geschiedenis3 Afscheid en loslaten4 Overgangen5 Nieuw begin6 Tegenstellingen en conflicten7 Verwerking8 SamenwerkenDeel 2: Methodieken9 Kiezen van een techniek10 Het gebruik van symbolen11 Beschutte werkvormen12 Geleide fantasie13 Tarotkaarten14 Samenwerken en groepsopdrachten15 Bespreking van werkstukken16 Evalueren met beeldende middelenBijlage: Spreekwoorden
Keywords: Creatieve therapie; Hulpverlening -- Methodiek