Geschiedenis van onze streken : van de prehistorie tot vandaag. - Mogenet, Jean-Philippe, ....- (Averbode : Averbode, 1996)
Wie zijn die dappere Belgen waar Julius Caesar over sprak? Wanneer vielen de woeste Noormannen onze streken aan? Het leenstelsel, de Guldensporenslag, de Habsburgers, de Boerenkrijg, het federalisme,... we kennen het allemaal... Maar wat is het ook weer precies? Dit boek vertelt het verhaal van onze streken, van de prehistorie tot nu. Je krijgt informatie over koningen en keizers, maar ook over het leven van de gewone man. Bij elke periode vind je een kaart met de toenmalige grenzen en natuurlijk staat het boek vol prachtige foto's. Achteraan vind je ook een index en een lijst van de belangrijkste historische musea van België. Om onze geschiedenis nooit meer te vergeten. Inhoudstafel: 1. De oudste 'Belgen' 2. De brons- en ijzertijd 3. De Romeinse verovering 4. De 'Pax Romana', vrede in het Romeinse Rijk 5. De Franken 6. De abdijen 7. Kadel de Grote 8. Het leenstelsel: de gebarsten spiegel 9. Leven in de Middeleeuwen 10. Het ontstaan van de steden 11. de opstand van de steden 12. De hertogen van Bourgondië 13. Kunt en cultuur in de 15e eeuw 14. De Spaanse Habsburgers: Keizer Karel 15. De Spaanse Habsburgers: Filips II 16. De Spaanse Habsburgers: het cultuurleven in de 16e eeuw 17. De Spaanse Habsburgers: de eertshertogen Albrecht en Isabella 18. De Spaanse Habsburgers: een ongelukseeuw 19. De Oostenrijkse Habsburgers: Karel VI En Maria Theresia (1715-1780) 20. de Oostenrijkse Habsburgers: Jozef II en de Brabantse Revolutie (1780-1792) 21. Aanhechting bij Frankrijk (1792-1814) 22. Het Koninkrijk der Nederlanden en de Belgische Revolutie (1815-1831) 23. Het Belgische koninkrijk: Leopold I (1831-1865) 24. Leopold II (1865-1909) 25. 1830-1914: Een lange periode van vrede 26. Albert I (1909-1934) 27. Leopold III (1934-1950) 28. Boudewijn I (1950-1993)
Keywords: België -- Geschiedenis; Geschiedenis -- Basisonderwijs