Competentiegericht opleiden en toetsen : theorie en praktijk van flexibel leren. - Dochy, Filip J. R. C., 1958-; Nickmans, Goele, ....- (Utrecht : Lemma, 2005)
Leren en opleiden op basis van competenties is momenteel een begrip op alle niveaus van de onderwijs- en opleidingswereld. De Europese onderwijsruimte, de sterkere afstemming op het beroepenveld en de afstemming van onderwijs op de interesse en ervaring van studenten zijn ontwikkelingen die competentiegericht opleiden sterk in de hand werken. Meer aandacht voor assessment, voor feedback aan studenten en voor erkenning van verworven bekwaamheden is nu al een winstpunt van deze innovatie. De praktijk loopt echter niet altijd zo snel mee als de politiek en de overheid zouden willen. Het gaat dan ook om veel meer dan een eenvoudige onderwijsinnovatie; het betreft een paradigmawissel in het onderwijs. Competentiegericht opleiden en toetsen geeft een overzicht van de theoretische achtergronden en de praktische realisaties die deze met zich meebrengt. Tevens biedt het boek door middel van de fenomenografische methode een overzicht van de diverse niveaus van competentiegericht opleiden en toetsen die in de praktijk terug te vinden zijn. Docenten, lectoren, beleidsmakers en opleidingsverantwoordelijken kunnen met behulp van dit boek nagaan waar de eigen opleiding vandaag staat en welke stappen zij vervolgens kunnen nemen. Voor studenten onderwijskunde, pedagogiek, arbeids- en organisatiepsychologie en docenten in opleiding betekent dit boek een verdieping in de studie naar competenties en flexibel leren.
Keywords: Onderwijsvernieuwing -- Hoger onderwijs