Geen probleem! : strategisch oplossen van wiskundige problemen met een handig stappenplan. - Shapiro, Sharon, ....- (Sint-Niklaas : Abimo, 2006)
Inhoud: Voorwoord Inleiding: het strategisch plobleemoplossende 4-stappenplan In tegenovergestelde richting werken met de omgeleerde bewerking Eenvoudige getallen gebruiken Problemen met verschillende oplossingswijzen en oplossingen Analyseren en onderzoeken Logisch redeneren Leerlingenfiche Leerlingen bewust laten stilstaan bij: hoe los ik dit rekenprobleem op, wat weet ik, wat wordt er eigenlijk gevraagd en hoe ga ik dit aanpakken, is een moeilijke opdracht! De 'uit het leven gegrepen', eenvoudig geformuleerde opgaven en de aangeboden strategieën, bieden een houvast en helpen de kinderen om stap voor stap elk probleem te ontleden en inzichtelijk op te lossen. Door te werken met schetsen, tabellen, uitbeelden enz. krijgen de leerlingen meer duidelijkheid en is het oplossen van wiskundige problemen voor iedereen een plezier. Op deze manier 'vraagstukken' leren oplossen, moedigt aan om deze strategieën ook toe te passen bij het studeren van andere vakken en verwijst naar de eindtermen van Leren Leren. De map legt problemen voor aan de leerlingen van de derde graad. Volgende onderwerpen komen aan bod: boomdiagram ontwerpen, via de weg terug een probleem oplossen, eenvoudige getallen gebruiken bij een moeilijke oefening, analyseren van een probleem, logische redeneringen gebruiken.
Keywords: Probleemoplossend denken; Wiskunde -- Basisonderwijs