Pesten stoppen stap voor stap : de No Blame-aanpak in theorie en praktijk op de basisschool. (Mechelen : Leefsleutels, 2005)
Dit is het tweede dossier basisonderwijs van Leefsleutels. Het sluit aan bij de preventiepakketten Toeka en Miembo en het volgt op het eerste dossier 'Als de dood voor de dood op school?'. Dit themadossier gaat over het gebruik van de No Blame-aanpak in de basisschool. Het is een niet bestraffende maar probleemoplossende methode om met pestproblemen om te gaan. We doen beroep op de kracht van de groep. De pester(s), de meelopers en een aantal neutrale medeleerlingen gaan op zoek naar positieve voorstellen. Zo kunnen zij het slechte gevoel van het slachtoffer wegnemen of verminderen. De aanpak heeft niet tot doel de feiten in vraag te stellen of de pester te beschuldigen of te straffen. In dit boekje wordt het zevenstappenplan van de No Blame-aanpak verduidelijkt aan de hand van het verhaal van Bo. Daarnaast wordt ingegaan op de implementatie van de aanpak op school en krijg je heel wat praktische tips en ideeën om het beleid rond pesten op jouw school verder uit te werken.
Keywords: Pesten -- Leerlingen