Muzignaal : bronnenboek voor muzische vorming. (Mechelen : Plantyn, 2006)
MuZignaal is een nieuwe reeks bronnenboeken voor muzische vorming in het basisonderwijs. Het bronnenboek bestaat uit een A-deel (10 thema's) en een B-deel (10 thema's). Activiteiten voor muziek, beeld, beweging, drama en media komen daarbij evenwichtig aan bod. Op die manier dekt MuZignaal de vijf leerdomeinen van muzische vorming. MuZignaal bestaat uit een bronnenboek en een audio-cd voor elk leerjaar. In het bronnenboek worden de activiteiten stap voor stap uitgeschreven. Elke activiteit start met een korte omschrijving, het nodige materiaal en de doelstellingen (met verwijzing naar de leerplandoelen VVKBaO, OVSG en GO). De audio-cd biedt een mix van nieuwe liedjes, telkens een ingezongen en een instrumentale versie. Ook alle muziekfragmenten staan op de audio-cd, de leerkracht heeft op die manier meteen alle nodige audiomateriaal bij de hand. MuZignaal sluit aan bij de taalmethode Taalsignaal: * Taalsignaal gebruikt 20 thema's * deze thema's komen terug in MuZignaal * bij elk thema sluiten 3 à 4 activiteiten aan * zo groeit een band tussen goed taalonderwijs en muzische vorming * uiteraard is MuZignaal ook bruikbaar bij elke andere methode
Keywords: Muzische vorming -- Basisonderwijs