Dyscalculie in discussie [deel 1]. - Dolk, Maarten, ....-; van Groenestijn, Mieke, ....- (Assen : Van Gorcum, 2006)
Wat is Dyscalculie precies? Is Dyscalculie iets dat neurologisch bepaald wordt? Of is het een gevolg van erg slecht rekenwiskundeonderwijs gedurende een reeks van jaren? Om hoeveel kinderen gaat het eigenlijk? Dyscalculie is een onderwerp dat nog steeds veel vragen en veel discussie oproept. Natuurlijk ontkent niemand dat er kinderen zijn die zeer grote problemen ondervinden bij het leren van rekenen-wiskunde, maar wanneer is er sprake van Dyscalculie? Die vraag is niet zo snel te beantwoorden. Dyscalculie is minder eenduidig dan dyslexie. Voor het dyslexieprobleem zijn de afgelopen jaren allerlei protocollen en manieren van diagnosticeren en begeleiden ontwikkeld, maar die kunnen niet zonder meer 'vertaald' worden naar het dyscalculieprobleem. In een daarvoor door de NVORWO gevormde expertgroep van (wiskunde)didactici, begeleiders, orthopedagogen en andere wetenschappers is uitgewisseld wat het is, waar het voorkomt, wat er aan te doen is en hoe we in de (nabije) toekomst tot een goede aanpak kunnen komen. Dit heeft geleid tot een eerste publicatie.
Inhoudsopgave : Voorwoord Inleiding Rekenstoornissen en dyscalculie: enkele nonspecifieke cognitieve verklaringen De basis van ontwikkelingsdyscalculie Dyscalculie: Achtergronden, betekenis en handelingsconsequenties Dyscalculie of ernstige rekenproblemen: een vakdidactisch perspectief Dyscalculie: een pleidooi voor open onderzoek Dyscalculie: stand van zaken in Vlaanderen Dyscalculie: een probleem van het kind of van het onderwijs? Nawoord Hoe verder?
Keywords: Dyscalculie