Mijn partner raakt de weg kwijt : omgaan met dementie. - Van Loon, Jessie, ....- (Amsterdam : Pearson, 2006)
Tachtig procent van de 400.000 dementiepatiënten in Nederland en België woont thuis, zodat vrijwel alle zorg neerkomt op de partner. De dementerende heeft steeds meer hulp en begeleiding nodig, maar vervreemdt steeds verder van zichzelf en van zijn omgeving, dus ook van zijn partner. Partners zijn vaak geneigd zichzelf weg te cijferen, maar een dementerende kan alleen thuis blijven wonen als de partner letterlijk en figuurlijk overeind blijft. Daarom is 'zorgen voor een ander is zorgen voor jezelf ' een belangrijk thema in dit boek. Als rode draad door dit boek lopen ervaringen van partners van dementiepatiënten die vertellen over hun emoties en de manier waarop zij het dementeringsproces van hun man of vrouw beleven. Partners en andere mantelzorgers kunnen in de vele voorbeelden (h)erkenning en troost vinden. Natuurlijk komen ook de mogelijke oorzaken van dementie aan de orde. Daarnaast bevat dit boek vele tips voor het omgaan met dementerenden, waardoor het niet alleen interessant is voor directe betrokkenen, maar ook voor verzorgenden, verpleegkundigen, artsen, maatschappelijk werkenden en andere professionele hulpverleners. Voor hen biedt dit boek tevens een kijkje in het - veranderende - leven van partners van dementerenden. Over de auteur: Jessie van Loon schrijft als freelance journalist voor diverse tijdschriften en vakbladen, meestal over gezondheid, welzijn en daaraan gerelateerde onderwerpen.
Inhoudsopgave : Inleiding 1 Ons geheugen 2 Het ouder wordende brein 3 Wat houdt dementie in? CASUS Het verhaal van Jan 4 Mogelijke oorzaken van dementie 5 Wat blijft er over van 'samen'? CASUS Het verhaal van Maartje 6 Leven met een beginnend tot matig dementerende partner 7 Omgaan met een matig of ernstig dementerende partner CASUS Het verhaal van Nico 8 Zorg uit handen geven en zorgen voor uzelf BIJLAGE Voor wie meer wil lezen of weten Boeken, foldermateriaal, adressen en websites
Keywords: Dementie -- Hulpverlening; Dementie; Ergotherapie -- Dementie