Laat maar zien : een didactische handleiding voor beeldend onderwijs. - van Onna, Jos, ....-; Jacobse, Anky, ....- (Groningen : Wolters-Noordhoff, 2004)
De opzet van LAAT MAAR ZIEN blijkt uitstekend aan te sluiten bij de vernieuwingen in het opleidingsonderwijs. Daarin is de student het vertrekpunt bij de verwerving van bekwaamheden, nodig om kinderen te inspireren en begeleiden bij beeldende activiteiten. In de eerste hoofdstukken gaat de aandacht uit naar beelden, beeldend vormgeven en de plaats van beeldend onderwijs in de basisschool. Vervolgens worden de lesfasen belicht waarin de nadruk wordt gelegd op een procesgerichte benadering van beeldend vormgeven. Het tweede deel van het boek belicht het ontwerpen en plannen van beeldende activiteiten en leeromgeving, de ontwikkeling van het beeldend vermogen van kinderen in de verschillende leeftijdsgroepen met illustraties van hun beeldende producten. Tot slot worden praktijksituaties voorgelegd waarmee studenten aan het werk kunnen en hun bekwaamheid kunnen toetsen.
Een studie- en handboek beeldende vorming voor aankomende docenten basisonderwijs met theoretische achtergronden, praktijkvoorbeelden en praktische leeropdrachten voor de student. Het boek gaat vooral in op de betekenis van het vak en geeft handvatten om het op een zinvolle wijze aan te bieden. Daarbij sluit het aan bij moderne onderwijsmethoden. Het kijken naar beelden, beeldaspecten en de geschiedenis van het vak komen aan de orde. Maar centraal staat de didactiek. Zo zijn de verschillende didactische fasen van een les uitgebreid besproken en van voorbeelden voorzien. Ook is ingegaan op de integratie van dit vak binnen het gehele curriculum van het basisonderwijs. Geïllustreerd met kleurenfoto's van praktijksituaties, kinderwerkstukken en met tekstverhelderende schema's. Toegevoegd zijn modelformulieren voor het invullen van een basisplan, lesfasen en de evaluatie. Met literatuurlijst. Het betreft hier een herziene tweede druk met inhoudelijke aanvullingen als de ontwikkeling van het beeldend vermogen bij kinderen en de koppeling met zaakvakken. Met een overzichtelijker lay-out en grotere illustraties.
Keywords: Manuele expressie -- Basisonderwijs