Differentiatie in de klas : omgaan met verschillen. - Heylen, Ludo, ....- (Leuven : CEGO, 2006)
Onze eerste EE-Cahier handelt niet toevallig over omgaan met verschillen. Meer en meer komen we erachter dat onderwijs zich steeds meer zal gaan bezig houden met de rijkdom aan diversiteit die in een toevallig samengestelde groep schuilgaat. Deze rijkdom systematisch en doelbewust benutten is de uitdaging voor het onderwijs van de toekomst. Didactische differentiatie kan bijgevolg niet langer een keuze zijn. Het hoort erbij. Het kan niet anders meer. Het onderwijs wil zich steeds nadrukkelijker bezighouden met het ontplooien van de verschillende capaciteiten en competenties van onze kinderen. Soms kan deze ontwikkeling voor een groep leeftijdsgenoten sterk gemeenschappelijk zijn, maar meestal zal dit verlopen volgens verschillende wegen, met verschillend tempo, met andere inhouden. Daarop organisatorisch inspelen en toch een verrijking bieden voor elk individu, dat kan alleen als we aansluiten bij de mogelijkheden van een open framework approach; een aanpak waarbij de leerkracht en de leerling(en) op elkaar inspelen om het maximale te halen uit elke leersituatie. Een aanpak die vaak geleid wordt door de rijke mogelijkheden van het moment; een aanpak die de logica van de serendipiteit volgt. Serendipity, dat is: vinden wat je niet verwacht, wat je niet zoekt, maar wat je steeds weer verrast en verder drijft. Deze vorm van differentiatie kan zich niet beperken tot een gedifferentieerde aanpak rond het inhoudelijke aanbod. Het gaat om veel meer. Het gaat om fundamenteel respect voor de verscheidenheid in de aanpakstrategieën van kinderen, in de verschillen in leerstijl en leerbehoeften, in de verschillen in ondersteuning. We laten in dit eerste EE-Cahier sterke verhalen de revue passeren om richting te geven aan dit diversiteitsverhaal. Maar we beperken ons niet enkel tot een theoretisch betoog. In dit Cahier vind je tevens concrete differentiatievoorbeelden binnen vakken of klasgroepen.
Keywords: Basisonderwijs -- Didactiek; Differentiatie -- Basisonderwijs