Constructieve groepsprocessen - De Fraeye, Marleen, ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2006)
De aandacht voor groepstherapie groeit. Dit geldt vooral voor de therapie aan paren of gezinnen, waarbij de groepswerking wordt benaderd vanuit een psychotherapeutisch, psychodynamisch of ervaringsgericht kader.Over groepstherapie aan afzonderlijke individuen en groepsprocessen in niet-therapeutische formele groepen is minder bekend. Constructieve groepsprocessen beschrijft ook deze groepsprocessen en maakt daarbij gebruik van een systeem- en communicatietheoretisch kader. Aan de hand van drie casussen wordt de groep als complexiteit helder beschreven, met een onmiddellijke koppeling naar de praktijk.De oplossingsgerichte opzet maakt dit boek tot een bron van inspiratie voor groepstherapeuten, sociotherapeuten en groepsbegeleiders in zowel de ambulante als de residentiële sector van de GGZ. Voor leidinggevenden, coördinatoren en werkbegeleiders biedt het een waardevol theoretisch kader van waaruit nieuwe ideeën kunnen worden vormgegeven.
Keywords: Communicatiewetenschappen; Groepspsychologie; Groepstherapie; Systeemtheorie (sociale wetenschappen).