De liefdesladder : over familie en nieuwe liefdes. - Van den Eerenbeemt, Else Marie, ....-; van Eijk, Inez (Inez H. M.), 1940- (Amsterdam : Archipel, 2005)
Familiebanden zijn sterk. In De liefdesladder toont Else-Marie van den Eerenbeemt op grond van jarenlange praktijkervaring als familietherapeute de kracht en kwetsbaarheid van familierelaties en de invloed van opeenvolgende generaties op iemands leven. In haar nieuwste boek laat zij zien dat de relatie met ouders, grootouders, broers en zussen van niet te onderschatten belang is. Hoe moeilijk en ingewikkeld die banden soms ook zijn, het is zinvol om op zoek te gaan naar een evenwichtige wisselwerking tussen geven en nemen, rechten en verplichtingen, solidariteit en loyaliteit. Aan de hand van talloze voorbeelden verschaft Van Eerenbeemt de lezer inzicht in het ogenschijnlijk ondoorgrondelijke proces van familiekwesties en legt zij de mechanismen bloot die van invloed zijn, in positieve en negatieve zin, op onderlinge en nieuwe relaties. Belangrijke aspecten die hierbij aan bod komen zijn onder meer: · verbondenheid en zorg tussen ouders en kinderen · verdiensten, verplichtingen, loyaliteit en solidariteit · plaats in het gezin · partnerkeuze, de nieuwe liefde · verborgen en verboden rouw · liefde als drijfkracht door de generaties heen Met De liefdesladder biedt Van den Eerenbeemt de lezer houvast in het onderhouden van bestaande familierelaties, het aangaan van nieuwe relaties en de rouwverwerking van verloren relaties.
Keywords: Gezin -- Systeemtherapie; Gezinstherapie; Relaties