Kleuterdagboek. - Engelen, Ivo, ....- (Mechelen : Wolters Plantyn)
Veel kleuterscholen werken al met een heen-en-weerschrift. Een goede communicatie tussen de school en de ouders is immers belangrijk. Jammer genoeg wordt het schriftje vaak alleen voor praktische berichten gebruikt. Bovendien komt de kleuter er zelf meestal niet aan te pas. Om de ouders echt bij het schoolgebeuren te betrekken en om de kleuters meer mogelijkheden te bieden, is er nu het Kleuterdagboek. Daarmee wordt een goede communicatie bevorderd tussen de kleuterleid(st)ers en de ouders. Het Kleuterdagboek vertelt de ouders op een speelse manier waarmee hun kind in de klas zoal bezig is. Het stimuleert de kleuters om hun ervaringen in de klas te delen met hun ouders en het laat hen groeien naar een houding van taakgerichtheid, zelfsturing en zelfevaluatie. Bovendien biedt het de kleuterleid(st)er, de ouders n de kleuters aanknopingspunten voor evaluatieve gesprekken. Van het Kleuterdagboek zijn twee versies beschikbaar: een basisversie (Kleuterdagboek 1), vooral bedoeld voor de jongere
Kleuters, en een pedagogische versie (Kleuterdagboek 2) voor de oudere kleuters. De beide versies bevatten een inlichtingenblad, een brief aan de ouders, een weekrooster voor de vaste activiteiten, een werkblad 'Wie zit er in mijn klas?', 38 dubbele dagboekpagina's, extra pagina's voor liedjes en versjes en een opbergruimte voor brieven. De dagboekpagina's van Kleuterdagboek 1 bestaan uit twee onderdelen: een werk- en tekengedeelte en een heen-en-weerrubriek. In het werk- en tekengedeelte komen werkjes, tekeningen, liedjes, versjes over het thema dat in de klas aan bod komt. De heen-en-weerrubriek is bedoeld voor mededelingen, vragen, berichtjes over wat moet worden afgegeven of meegebracht. De dagboekpagina's van Kleuterdagboek 2 bestaan uit vier onderdelen: een dagboekgedeelte, een werk- en tekengedeelte, een rubriek 'meebrengen en/of afgeven' en een heen-en-weergedeelte. In het dagboekgedeelte duiden de kleuters aan hoe ze zich voelden in de klas of ze gebruiken de stempels (zie verder)
Om te vertellen welke activiteiten ze fijn vonden.
Keywords: Ouderparticipatie -- Kleuteronderwijs; Zorgverbreding -- Kleuteronderwijs