Zorg om ouderen : een leidraad voor mantelzorgers - Allewijn, Maritza, ....-; Miesen, Bère, 1946- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2006)
Wanneer iemand de zorg voor een oudere heeft, roept die dankbare maar verantwoordelijke 'mantelzorgtaak' vaak veel vragen op. Wat betekent een diagnose als 'ziekte van Alzheimer' eigenlijk in de praktijk? Welke behandelmethoden bestaan er? Wat houdt de aandoening voor degene voor wie je zorgt precies in? Hoe ga je om met veranderend en soms moeilijk hanteerbaar gedrag? Hoe ga je om met een verschijnsel als achterdocht bij degene die je verzorgt? Hoe besteed je een Persoonsgebonden Budget (PGB)? En hoe vind je als mantelzorger de juiste professionele hulpverleners? Zorg om ouderen biedt hulp bij de uiteenlopende vragen en dilemma's waarvoor de mantelzorger komt te staan. De auteurs geven talrijke waardevolle adviezen over de omgang met ouderen. Het welzijn van de mantelzorger zelf wordt daarbij uiteraard niet uit het oog verloren. Naast heldere beschrijvingen van aandoeningen die bij ouderen voorkomen, bevat deze uitgebreide handleiding nuttige informatie over de organisatie van de gezondheidszorg. Er wordt bovendien uitvoerig ingegaan op juridische en ethische kwesties die zich kunnen voordoen bij toenemende afhankelijkheid en ongeneeslijke ziekten.
Keywords: Mantelzorg -- Nederland; Ouderenzorg