Schemagerichte therapie : handboek voor therapeuten. - Young, Jeffrey E., 1950-; Klosko, Janet S., ....-; Weishaar, Marjorie E., ....-; van der Kaaij, Peter, ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2005)
Wanneer disfunctionele denk- en gedragspatronen hardnekkig zijn, liggen er vaak zogeheten 'schema's' aan ten grondslag. Dit zijn belangrijke overtuigingen en gevoelens die het individu aanneemt zonder zich daarover vragen te stellen. Schema's ontwikkelen zich in de kindertijd en breiden zich daarna uit. Schema's houden zichzelf in stand en bieden sterke weerstand tegen verandering. Traditionele therapien blijken dan ook doorgaans te beperkt te zijn om die schema's omver te werpen.Schemagerichte therapie is een gentegreerde therapeutische benadering waarin elementen uit cognitieve, gedragstherapeutische en psychodynamische modellen, hechtingsmodellen en gestaltmodellen met elkaar worden gecombineerd. Deze therapie is erop gericht schema's bij de patiënt te onderkennen en te doorbreken. Het is een effectieve behandeling voor een breed scala van klinische problemen, zelfs bij patiënten die immuun voor behandeling lijken.Dit boek is het eerste uitgebreide werk voor clinici die schemagerichte
Therapie in hun praktijk willen toepassen. Het conceptuele model van de therapie wordt op uiterst heldere wijze beschreven. Vervolgens worden er behandelprotocollen gegeven. Het geheel wordt gellustreerd aan de hand van praktijkvoorbeelden en therapiefragmenten. De auteurs bespreken in deze uitgave niet alleen de behandeling van patiënten met as-I-stoornissen, maar er worden ook recent ontwikkelde protocollen gegeven voor de behandeling van borderline-patiënten en narcistische patiënten.Met dit boek, geschreven door onder anderen de grondlegger van de schemagerichte therapie, Jeffrey Young, beschikken therapeuten eindelijk over een allesomvattende handleiding voor de behandeling van die bijzonder lastige patiënten met chronische, langdurige schema's en patronen.Inhoudsopgave1 Schemagerichte therapie: conceptueel model2 Schema's: diagnostiek en voorlichting3 Cognitieve strategien4 Experintile strategien5 Gedragspatronen doorbreken6 De therapeutische relatie7 Uitvoerige behandelstrategien
Voor schema's8 Werken met schemamodi9 Schemagerichte therapie voor de borderline persoonlijkheidsstoornis10 Schemagerichte therapie voor de narcistische persoonlijkheidsstoornis
Keywords: Schemagerichte therapie