Ergotherapie en ontwikkelingsproblematiek : psychomotorische assessment en interventies. - Dejonghe, Frank, ....- (Kortrijk : Hogeschool West-Vlaanderen, 2006)
Inleiding. Binnen module 10, partim psychomotorische assessment en interventies, krijgen de studenten 2 ba Ergotherapie, de volgende opdracht: "maak een syllabus omtrent de inhoud van de cursus. Dit werkinstrument toont aan dat de theorie volledig werd begrepen en dat de opgedane kennis praktisch kan worden toegepast". Het doel is de opmaak van een informatieboek in de vorm van een catalogus voor andere studenten en externen. Het informatieboek dient volgende onderdelen te bevatten: mogelijke testen per categorie + korte omschrijving lijst van erkende methodes of methodieken een forum van oefeningen met een gerichte zoekboom, een selectie en variatie nuttige links en bronvermelding. In subgroepen wordt rond volgende categorieën gewerkt: motoriek (grove en fijne motoriek) grafomotoriek en schrijfmotoriek lichaamsbesef visuele en auditieve perceptie ruimtelijke oriëntatie en - structuratie relaxatie. De syllabus dient als leidraad voor wat een student in de opleiding Ergotherapie omtrent psychomotoriek moet kennen. Het wordt een naslagwerk voor diegenen die gedurende de opleiding kennis wil opdoen omtrent de mogelijkheden van psychomotoriek, voor het doorlopen van een stage binnen een MPI, een Revalidatiecentrum, een (kinder)psychiatrische dienst of voor wie binnen het werkveld informatie wenst op te halen omtrent mogelijke testen en specifieke oefeningen. De syllabus toont geen absoluut en volledig beeld over psychomotoriek, daar zijn andere informatiebronnen voor, maar wordt begrensd op basis van het handboek en de cursus die gedurende de opleiding worden gehanteerd. Elke categorie kan aangevuld worden met bijkomende en specifieke informatie en hiervoor kan de student beroep doen op het Z@B van de Hogeschool West-Vlaanderen en het internet.
Opgemaakt in het kader van begeleid groepswerk, door de studenten Ergotherapie, semester 3, academiejaar 2005-2006
Keywords: Groepswerk -- Ergotherapie; Lichaam -- Psychologie; Motoriek -- Kinderen; Psychomotoriek -- Kinderen; Psychomotorische tests; Relaxatie; Ruimtelijke oriëntatie; Waarneming -- Kinderen