Geïntegreerde cognitieve gedragstherapie : handboek voor theorie en praktijk. - Korrelboom, Kees, 1951-; ten Broeke, Erik, ....- (Bussum : Coutinho, 2004)
Dit boek is gebaseerd op inzichten uit de wetenschap en uit de theorie en praktijk van de psychotherapie. Kees Korrelboom en Erik ten Broeke pleiten hierin voor een algemeen geaccepteerde psychotherapie die de diverse bestaande therapiescholen overstijgt. Het biedt een gentegreerd, toegankelijk therapiemodel, waarmee zowel gendividualiseerde als geprotocolleerde behandelingen kunnen worden uitgevoerd. De cognitieve gedragstherapie vormt de ruggengraat van dit boek. Daarmee is deze uitgave in zekere zin een voortzetting van Gedragstherapie - Basiskennis voor de praktijk van de psychotherapie uit 1993 van Kees Korrelboom en Bobby Kernkamp. Dit nieuwe boek is breed en diepgaand opgezet. Er worden veel interventies in overzichtelijke stappenplannen toegelicht en het maken van functie- en betekenisanalyses en de uitvoering van registratieopdrachten wordt uitvoerig besproken. Bij de rol die de cognitieve therapie en de gedragstherapie afzonderlijk hebben gespeeld in de ontwikkeling van de
Cognitieve gedragstherapie wordt ook expliciet stilgestaan. Verder komen motiveringstechnieken, de therapeutische interactie, de therapeutische relatie en het inschakelen van de omgeving van de patiënt uitgebreid aan bod. Ten slotte worden in aparte hoofdstukken theoretische achtergronden geschetst van het therapiemodel. Met dit alles is Gentegreerde cognitieve gedragstherapie - Handboek voor theorie en praktijk een compleet en onmisbaar boek geworden voor zowel de therapeut in opleiding als voor de ervaren, praktiserende therapeut
Inhoudsopgave : 1. Cognitieve gedragstherapie, psychotherapie en integratie; uitgangspunten en plaatsbepaling 2. Invloeden vanuit de praktijk van de psychotherapie; integratie van gedragstherapie met cognitieve therapie 3. Invloeden vanuit de wetenschap (I); integratie van cognitieve gedragstherapie met leertheorien 4. Invloeden vanuit de wetenschap (II); integratie van cognitieve gedragstherapie en emotietheorien 5. Invloeden vanuit de wetenschap (III); integratie
Van cognitieve gedragstherapie met sociale psychologie 7. Een tussenbalans; uitgangspunten en contouren van 'gentegreerde cognitieve gedragstherapie' Cognitief-gedragstherapeutisch proces; een overzicht 8. Taxatie van aangrijpingspunten (I): DSM-classificatie 9. Taxatie van aangrijpingspunten (II): de functieanalyse 10. Diagnostiek van aangrijpingspunten (III): de betekenisanalyse 11. Diagnostiek van aangrijpingspunten (IV): registraties 12. Aangrijpingspunt van de behandeling (I): interventies die sequentile relaties falsificeren 13. Aangrijpingspunt van de behandeling (II): interventies die de intrinsieke betekenis van de UCS/UCR-representatie benvloeden 14. Aangrijpingspunt van de behandeling (III): interventies die zijn gericht op het verbeteren van vaardigheden (coping) 15. Aangrijpingspunt van de behandeling (IV): traditionele cognitieve interventies 16. Context van de behandeling: taxatie en interventies 17. Therapeutisch systeem: diagnostiek en interventies
Keywords: Cognitieve gedragstherapie