Scoren tussen de oren : de theorie en praktijk van individuele mentale training. - Moormann, Peter Paul, ....-; Pijpers, Rob, ....- (Lisse : Harcourt, 2004)
In een samenleving waarin alles beter en sneller moet is het begrip optimale prestatie welhaast een vanzelfsprekendheid geworden. Helaas lukt dat niet iedereen. Sommigen falen op de beslissende momenten, anderen stijgen boven zichzelf uit. In sport hebben deze facetten van presteren karikaturale vormen aangenomen. De prestatie is uitvergroot en wordt door miljoenen ogen bekeken. Het publiek geniet ervan als de atleet op vleugels gedragen in een extatische roes de eindsprint wint. Maar ook de sporter die in het heetst van de strijd mentaal dichtklapt weet de gemoederen te bewegen.In scoren tussen de oren zijn de factoren die leiden tot deze verschillen in prestatie in een inzichtelijke theorie vervat. Deze kennis dient als basis voor de mentale technieken, die aangeleerd kunnen worden om de prestatie van de sporter te optimaliseren. Dit gebeurt door de lezer het traject te laten doorlopen dat een sporter maakt vanaf de aanmelding tot de beëindiging van de training. Hierbij zullen enige gevalsbeschrijvingen besproken worden.InhoudsopgaveHoofdstuk 1: Presteren onder stress: de Theorie over de Antagonistische Werking van DissociatiesHoofdstuk 2: Een werkmodel voor stressbestendigheidHoofdstuk 3: Het instrumentarium van de sportpsycholoog: de meetinstrumentenHoofdstuk 4: Het gereedschap van de sportpsycholoog: de interventiesHoofdstuk 5: Sportpsychologie als wetenschapsgebiedHoofdstuk 6: Gevalsbeschrijvingen
Keywords: Sportpsychologie; Training