Inhalatietherapie : praktische gids voor zorgverleners. - Lodewijckx, Cathy, ....-; Schuermans, Daniël, ....- (Leuven : Acco, 2006)
Dit boek vormt een praktische handleiding voor alle zorgverleners die in hun klinische praktijk in contact komen met inhalatietherapie, onder meer artsen, verpleegkundigen, kinesitherapeuten, ergotherapeuten, thuiswerkers en apothekers. De laatste decennia kennen respiratoire aandoeningen zoals COPD, astma en mucoviscidose een sterke opmars. Inhalatietherapie vormt een van de hoekstenen in de behandeling van deze aandoeningen, waardoor het belang ervan sterk toeneemt. Het boek vormt bovendien een antwoord op een aantal nieuwe ontwikkelingen binnen de behandeling met inhalatiemedicatie.Het boek beschrijft de werking, het onderhoud en de aandachtspunten van de meest courante inhalatietoestellen. Daarnaast staat ook de educatie van de patiënt over het correcte gebruik en onderhoud van de inhalatietoestellen centraal. Het boek bevat ook patiëntenfolders die het correcte gebruik van elk inhalatietoestel weergeven. Ten slotte wordt een praktisch overzicht gegeven van de huidige beschikbare inhalatiemedicatie in hun verschillende toedieningsvormen. Dit boek kwam tot stand in samenwerking met de actieve werkgroep van de Belgische Vereniging voor Pneumologie Verpleegkundigen, een vereniging binnen de Belgische Vereniging voor Pneumologie.Inhoudsopgave1 Depositie van aërosolen in het respiratoir systeem2 Dosisaërosolen3 Het gebruik van voorzetkamers bij de dosisaërosol4 Droogpoederinhalatoren5 Verneveling6 Lokale bijwerkingen en preventie7 Educatie8 Patiëntenfolders en evaluatiepapieren9 Inhalatiemedicatie
Keywords: Inhalatie van geneesmiddelen; Ziekten van de ademhalingsorganen