Valpreventie bij thuiswonende ouderen met verhoogd risico. - Milisen, Koen, ....-; Delbaere, Kim, 1979-; Geeraerts, Annelies, ....- (Leuven : Acco, 2006)
Op basis van de 'state of the art' werden voor de praktijk haalbare en werkbare instrumenten ontwikkeld voor een multidisciplinaire aanpak van valproblematiek bij thuiswonende ouderen met verhoogd risico. Meer in het bijzonder werd een instrumentarium samengesteld voor het opsporen van ouderen met hoog risico (case finding), het opsporen van gekende risicofactoren en oorzaken (multifactorieel assessment) en aanpak en behandeling (multifactoriële interventies). Dit instrumentarium is bedoeld voor huisartsen, verpleegkundigen, kinesitherapeuten en ergotherapeuten. Deze praktijkrichtlijn werd in opdracht van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin uitgewerkt door de wetenschappelijke werkgroep Uniforme Aanpak Valpreventie Vlaanderen. Het werd met de ondersteuning van de netwerken voor lokaal gezondheidsoverleg (LOGO) in de praktijk uitgetest bij gezondheidswerkers en thuiswonende ouderen. De praktijkrichtlijn wordt verder ondersteund en uitgedragen door verschillende beroepsgroepen: Domus Medica, Nationaal Verbond van Katholieke Vlaamse Verpleegkundigen en Vroedvrouwen, Vlaamse Verpleegunie, Unie voor Zelfstandige Kinesitherapeuten, Vlaams Kinesitherapeuten Verbond, Vlaams Ergotherapeutenverbond.
Keywords: Thuiszorg -- Ouderen; Vallen -- Ouderen