Mentale training in de sport : toepassing en effecten. - Schuijers, Rico, ....- (Maarssen : Elsevier, 2004)
De belangen in de topsport zijn in de afgelopen decennia flink toegenomen. Daarmee is ook de mentale druk als prestatiebepalende factor een grotere rol gaan spelen. Zelfvertrouwen blijkt doorslaggevend op het moment dat het er echt om gaat. Dit boek leert (top)sporters alles over mentale trainingsprogramma's en bewijst dat het gebruik ervan hun vruchten afwerpt. Zelfvertrouwen trainen? Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek gedaan met topsporters van wereldniveau, bewijst dit boek dat sporters beter presteren wanneer ze hun mentale vaardigheden trainen. Mentale training verbetert de technische uitvoering, waardoor (top)sporters hun hoogst haalbare persoonlijke niveau halen, waardoor (top)sporters uiteindelijk vaker zullen winnen. Praktijkoefeningen Mentale training in de sport is zeker niet alleen theoretisch van aard, maar is evenzeer verrijkend waar het gaat om ademhalings-, ontspannings- en energieoefeningen. Hoe verbeter ik mijn zelfvertrouwen? Hoe bereik ik het juiste spanningsniveau in een wedstrijd? Welke processen zijn van invloed op mijn prestatie? Kortom Mentale training in de sport geeft aanbevelingen, wetenschap en gaat over falende sporters, verdwenen automatismen, persoonlijkheid, het ongrijpbare fenomeen dat topvorm heet, black-outs, overtraining en ga zo maar door. Kortom interessante informatie voor iedere beoefenaar die zijn sport serieus neemt, alsmede voor een ieder die actief betrokken is in de sport. Dit boek is de mentale oppepper tot in lengte van dagen.
Keywords: Sportpsychologie; Training