Autisme : werkboek sociale vaardigheden. - Aarons, Maureen, ....-; Gittens, Tessa, ....-; Roeyers, Herbert, 1964- (Leuven : Acco, 2000)
Gestoord sociaal functioneren vormt de essentie van autisme. Daarom moet de behandeling van kinderen met autisme ook gericht zijn op het aanreiken van strategieen om beter om te kunnen gaan met hun tekorten in interpersoonlijke waarneming, communicatie en relatievorming. Zij kunnen zich niet inleven in anderen en begrijpen daardoor de gedachten, gevoelens en bedoelingen van anderen niet. Zij hebben moeite met het bepalen wat belangrijk is en kunnen daardoor niet goed plannen en organiseren. De auteurs (beiden logopedisten, gespecialiseerd in de behandeling van autisme) behandelen de voorbereiding van interventie, de interventie bij peuters, bij kleuters en bij oudere kinderen en adolescenten. De cruciale rol van de ouders wordt voortdurend benadrukt. Het laatste hoofdstuk behandelt praktische aspecten van het organiseren van sociale vaardigheidsgroepen. Elk hoofdstuk geeft praktische suggesties en wordt afgesloten met een checklist voor punten waarop in de betreffende fase op gelet moet worden. Appendix I geeft evaluatie- en informatieformulieren voor verwijzers, ouders, onderwijzers en de groepsleiders. Appendix II geeft een lijst van nuttige adressen, boeken en andere hulpmiddelen, in Vlaanderen en in Nederland. Een duidelijk, informatief boek voor hulpverleners en ouders.
Keywords: Autisme; Autistische kinderen; Sociale vaardigheden -- Kinderen; Sociale vaardigheden -- Psychiatrische patiënten