oudergids autisme : een praktische handleiding sociale vaardigheden. - Van Der Velde, Caroline, ....- (Amsterdam : Nieuwezijds, 2005)
Nadat de diagnose autisme is gesteld, lopen ouders samen met hun kind tegen vele muren op. Caroline van der Velde legde zich daar niet bij neer en besloot zelf het heft in handen te nemen. Zij volgde een opleiding en specialiseerde zich in de denkwijze en het handelen van mensen met autisme, zodat ze niet meer als ondeskundige moeder kon worden weggewuifd. Samen met haar kind kon zij nu zijn levenspad uitstippelen. Vanuit haar dubbelrol van ouder én professioneel begeleider van kinderen met autisme, schreef Caroline van der Velde dit boek met nuttige wenken die het dagelijks leven van autistische kinderen en hun ouders vergemakkelijken. Aan de hand van vele praktische hulpmiddelen zoals spelletjes, schema's en tekeningen, kunnen ouders met deze gids hun kinderen sociaal gedrag leren herkennen en begrijpen. Aan bod komen onder meer: -theory of mind (tom) -aan je kind uitleggen wat autisme is -inspelen op de behoefte aan duidelijkheid en voorspelbaarheid -inlevingsvermogen bijbrengen -communicatie verbeteren -hulpmiddelen sociale vaardigheden -omgaan met boosheid -vriendjes maken en houden -kinderen met autisme leren voor zichzelf op te komen De Oudergids autisme is een onmisbaar hulpmiddel voor ouders, verzorgers, docenten en therapeuten van kinderen die, net als de zoon van de auteur, zeggen: "Ik heb autisme, géén automatisme."
Keywords: Autisme; Autistische kinderen; Sociale vaardigheden -- Kinderen; Sociale vaardigheden -- Psychiatrische patiënten