Klinische psychologie : theorieën en psychopathologie. - Van der Molen, Henk (Hendrik Tjeerd), 1954-; Perreijn, Sandra, ....-; Van den Hout, Marcel, 1955- (Groningen : Wolters-Noordhoff, 2007)
De volledig geactualiseerde editie van Klinische psychologie is het eerste Nederlandstalige standaardwerk op het gebied van klinische psychologie. Alle hoofdstukken zijn aangepast aan de meest recente theorien en onderzoeksbevindingen. Topauteurs uit wetenschap n praktijk geven een breed inleidind overzicht van het vakgebied. Klinische psychologie bestaat uit vier delen. Het eerste deel bevat een schets van enkele algemene achtergronden en een nadere aanduiding van het vakgebied. Een belangrijke vraag die daarbij aan de orde komt, is waar de grenze ntussen 'normaal' en 'abnormaal' gedrag liggen. Het tweede deel beschrijft diverse theoretische benaderingen die door klinische psychologen gebruikt worden: de biologische benadering, leertheoretische modellen, cognitieve theorien, psychoanalytische theorien, humanistische theorien en de systeemgeorinteerde benadering. Deel drie gaat over classificatie en diagnostiek, met speciale aandacht voor DSM-IV-TR en ICD-10, twee breed geaccepteerde
Classificatiesystemen. De mogelijkheden en beperkingen van diverse diagnostische methoden en instrumenten komen eveneens aan bod. Het vierde deel tot slot bevat een uitgebreide toelichting van de verschillende psychische stoornissen. In grote lijnen wordt daarbij de indeling van DSM-IV-TR gevolgd. Elk hoofdstuk begint met enkele gevalsbeschrijvingen. Daarna volgt een beschrijving van het klinisch beeld van de stoornissen, een overzicht van epidemiologische gegevens en een toelichting van het ontstaan en in stand blijven van de betreffende stoornissen. Ten slotte wordt heel kort ingegaan op mogelijke behandelingen en hun effectiviteit. Door de gecombineerde beschrijving van theoretische perspectieven en de verschijningsvormen van psychische stoornissenis het boek bruikbaar voor zowel algemene psychologische als psychopathologie. Het boek is door de helderheid van de gevalsbeschrijvingen en de analyses geschikt voor studenten HSAO, HGZO en het WO. Tevens biedt het interessante inzichten voor
Hulpverleners die met natuurlijke sociale groepen te maken hebben, zoals huisartsen en pastorale werkers
Inhoudsopgave : Deel 1: Het terrein van de klinische psychologie 1 Over klinische psychologie Deel 2: Theoretische referentiekaders 2 Biologische benaderingen van psychopathologie 3 Leertheoretische modellen van psychopathologie 4 Cognitieve theorien 5 Psychoanalytische theorien 6 Humanistische theorien 7 Systeemgeorinteerde benaderingen van psychopathologie 8 Theorien beschouwd Deel 3: Classificatie en diagnostiek 9 Classificatie 10 Klinische diagnostiek Deel 4: Psychopathologie 11 De paniekstoornis, fobien en gegeneraliseerde angst 12 De obsessief-compulsieve stoornis 13 Posttraumatische stress 14 Depressie en manie 15 Somatoforme en psychosomatische klachten 16 Slaapstoornissen 17 Eetstoornissen 18 Middelgebonden stoornissen en verslaving 19 Stoornissen in de impulsbeheersing 20 Genderidentiteitsstoornissen en seksuele stoornissen 21 Dissociatieve stoornissen 22 Psychosen 23 Psychiatrische
Stoornissen met algemeen-medische oorzaken 24 Persoonlijkheidsstoornissen
Keywords: Klinische psychologie; Psychopathologie