Intercultureel onderwijs in de praktijk. - Bruin, Klaas, ....-; van der Heijde, Hans, ....- (Bussum : Coutinho, 2007)
Leraren (in opleiding) moeten hun leerlingen later kunnen leren goed om te gaan met verschillen tussen mensen n zij moeten goed onderwijs kunnen geven aan groepen met een steeds heterogener samenstelling, zodat leerlingen van allochtone afkomst niet achterblijven. Daarvoor is niet alleen inzicht nodig in de achtergronden van discriminatie en racisme maar ook inzicht in het onderwijsbeleid. Bruin en Van der Heijde vertalen deze inzichten naar de dagelijkse praktijk in de klas en illustreren aan de hand van veel voorbeelden hoe docenten intercultureel onderwijs in de praktijk kunnen brengen. Het boek is doorspekt met vragen, opdrachten voor rollenspelen en tips om ouders te betrekken bij het intercultureel onderwijs. De auteurs geven eerst een overzicht van (de geschiedenis van) de multiculturele Nederlandse samenleving, achtergronden van vooroordelen en stereotypen, discriminatie en racisme, cultuur en cultuurverschillen en onderwijsbeleid, om daarna in te gaan op de dagelijkse lespraktijk.
In deze vierde, herziene druk is de tekst grondig herzien. Daarnaast zijn in alle hoofdstukken vragen en opdrachten gewijzigd op basis van kritiek en suggesties die docenten hebben gegeven. Bovendien zijn de overzichten met statistische gegevens uit eerdere drukken vervangen door een aantal Internetzoekopdrachten. Culturele diversiteit is kenmerkend voor de Nederlandse samenleving. Het onderwijs behoort recht te doen aan deze diversiteit. Dit boek biedt leerkrachten de kennis om de dagelijkse lespraktijk op een interculturele manier in te richten. Het leren zuiver om te gaan mat verschillen en overeenkomsten tussen (groepen) mensen staat daarbij centraal. Het boek bevat een theoretisch deel, waarin de outeurs uitleg geven over de sociaalpsychologische en sociologische inzichten die aan de basis liggen van intercultureel onderwijs. Ook geven de auteurs een kritisch overzicht van het door de overheid gevoerde beleid met betrekking tot intercultureel onderwijs. Met behulp van deze theoretische
Achtergrond wordt de praktijk behandeld. De auteurs gaan in op de rol van leerkrachten, de leerinhoud, het bestrijden van onderwijsachterstanden en het gebruik van simulaties en rollenspelen.(...)Inhoudsopgave (verkort) 1 De multiculturele geschiedenis van Nederland 2 De Nederlandse multiculturele samenleving anno 2006 3 Sociale categorisatie, stereotypen en vooroordelen 4 Discriminatie en racisme 5 Cultuur en cultuurverschillen 6 Het onderwijsbeleid 7 Intercultureel onderwijs in de praktijk 8 Leerinhouden en lesactiviteiten 9 Bestrijding van onderwijsachterstanden 10 Simulaties en incidenten
Keywords: Intercultureel onderwijs -- Nederland