Hallucinaties : kenmerken, verklaringen, behandeling. - Jenner, Jack A., ....- (Assen : Van Gorcum, 2006)
Deel 3 beschrijft de voornaamste therapeutische mogelijkheden bij de behandeling van hallucinaties. Naast een aantal algemene therapien komen ook specialistische behandelmethoden uitgebreid aan bod. Een centrale positie in dit deel wordt ingenomen door de Hallucinatiegerichte Integratieve Therapie, waarmee inmiddels goede resultaten zijn geboekt bij de behandeling van gehoorshallucinaties. Deel 4 ten slotte richt zich specifiek op de behandeling van hallucinaties bij kinderen en adolescenten. Met Hallucinaties beogen Jack A. Jenner en zijn co-auteurs de kennis van hallucinaties, hun oorsprong en de mogelijkheden voor behandeling te vergroten, maar ook de vigerende meningen over hallucinaties te nuanceren
Inhoudsopgave : DEEL 1 HALLUCINATIES IN PERSPECTIEF 1 Begripsbepaling, diagnostiek en prevalenties DEEL 2 VERKLARINGSMODELLEN VOOR HALLUCINATIES 2 Historisch perspectief 3 Het migraine-aura en andere visuele hallucinaties 4 De neurale-netwerkhypothese 5 De neurocognitieve basis van gehallucineerde stemmen bij schizofrenie 6 De rol van neurotransmitters bij het ontstaan van hallucinaties DEEL 3 THERAPIEN DEEL 3A Therapien algemeen 7 Behandelmogelijkheden 8 Behandelmodulen bij hallucinaties DEEL 3B SPECIALISTISCHE BEHANDELMETHODEN BIJ GEHOORSHALLUCINATIES 9 Cognitieve gedragstherapie (CGT) 10 Empowerment en making sense 11 Ervaringsdeskundigen (Stichting Weerklank) 12 Groepstherapie (GT) 13 Hallucinatiegerichte Integratieve Therapie (HIT) 14 Transcranile magnetische stimulatie: een nieuwe behandeling van hallucinaties? 15 De Voice Dialogue-methode (VD) 16 Medicamenteuze behandeling DEEL 3C Specialistische behandelmethoden bij visuele en reukhallucinaties 17 Behandeling van mensen met visuele hallucinaties 18 Behandeling van mensen met reukhallucinaties: casustiek DEEL 4 KINDEREN EN ADOLESCENTEN MET HALLUCINATIES 19 Prevalenties, psychopathologie en verklaringshypothesen 20 Gehoorshallucinaties bij zeven- en achtjarige leerlingen van de basisschool: prevalentie, kenmerken en relatie met gedragsproblemen 21 Effectieve en minder effectieve interventies bij jeugdigen die stemmen horen 22 Tekentherapie 23 Andere gevalsbeschrijvingen Bijlagen
Keywords: Hallucinaties