Integratieve kinder- en jeugdpsychotherapie. - Verheij, Fop, 1949-; Aendekerk, E. W. C., ....-; Oele, C., ....-; van der Most, G. H. F., ....- (Assen : Van Gorcum, 2005)
De praktijk van de kinder- en jeugdpsychotherapie is al enkele decennia overwegend integratief. Hoewel er binnen het Nederlands taalgebied enkele boeken bestaan die separaat kinder- en jeugdpsychotherapie behandelen, gebeurt dit in de regel vanuit n referentiekader, te weten psychoanalytisch, clintgericht of gedragstherapeutisch, of verbreed, gericht op het systeem. Integratieve kinder- en jeugdpsychotherapie slaat een brug tussen de oude theoretische kaders en de integratieve psychotherapie. De psychotherapie-integratie zoals beschreven in dit boek is namelijk een volgende stap in de evolutie van dit praktijkveld en staat niet diametraal tegenover de oude theoretische orintaties. De oude theorien boden zoekschema's die waardevol zijn in de integratieve psychotherapeutische praktijk. In dit boek wordt expliciet ingegaan op allerlei praktische zaken rond kinder- en jeugdpsychotherapie en krijgen kind, jeugdige, gezin en bredere context alle de gewenste aandacht. Het boek is opgezet
Als leerboek en biedt ruimschoots de gelegenheid om de weg te vinden naar oorspronkelijke publicaties
Inhoudsopgave : 1 De historie van de kinder- en jeugdpsychotherapie 2 Het psychoanalytisch kader 3 Het experintile kader 4 Het cognitief-gedragstherapeutisch kader 5 Het systeemtheoretisch 6 Naar een integratief metatheoretisch referentiekader 7 Over aspecifieke en specifieke werkzame factoren in psychotherapie 8 Het specifieke van kinder- en jeugdpsychotherapie 9 Ontwikkelingsdoelen aan de hand van inzicht en interpretatie van onbewuste processen of nieuwe (corrigerende) ervaringen 10 Leren van nieuw gedrag door actieve interventies 11 Leren van nieuwe cognities door actieve interventies 12 Interactionele groei door actieve participatie in een meerpersonencontext 13 Overgang van onderzoeks- naar behandelingsfase 14 Overeenstemming oftewel behandelingsplanning 15 Specifieke context: kerngezin en familie 16 Specifieke context: professioneel netwerk met diversiteit 17 Specifieke context
Diversiteit aan werksituaties 18 Psychotherapie & ruimte 19 Psychotherapie & middelen 20 Psychotherapie & rollen 21 Psychotherapie & regels 22 Attitude en relationele stijl in een op ontwikkeling gerichte werkrelatie 23 Attitude en relationele stijl in een op leren gerichte werkrelatie 24 Attitude en relationele stijl bij interactieve benvloeding van een meerpersonencontext 25 Psychoeducatie centraal 26 Counseling centraal 27 Mediatietherapie centraal 28 Ouderschapsverandering centraal 29 Gezinsverandering centraal 30 Overdracht en tegenoverdracht 31 Bescherming en weerstand 32 Onderbreking, zwangerschap, afwezigheid en/of vakantie 33 Veranderen door inzicht en interpretatie van onbewuste processen (met internaliserende problematiek als voorbeeld) 34 Veranderen door het aanbieden van corrigerende ervaringen (met 'child maltreatment' als voorbeeld) 35 Veranderen door het aanleren van nieuw gedrag (met pervasieve ontwikkelingsstoornissen als voorbeeld) 36 Veranderen door het aanleren van
Nieuwe cognities (met aandachtstekort-/hyperactiviteitsstoornissen als voorbeeld) 37 Veranderen door actieve participatie in een meerpersonencontext (met anorexia nervosa als voorbeeld) 38 Beindiging, beoogd of 39 Nazorg 40 Ethische dilemma's 41 Gender 42 Cultuur 43 Supervisie 44 Effectiviteit van psychotherapie bij kinderen en jeugdigen Register Over de auteurs
Keywords: Jeugdpsychotherapie; Kinderpsychotherapie