Ouderenzorgbeleid : een hedendaagse kijk op alle zorgmogelijkheden voor ouderen. - Vastiau, Elke, ....-; Verlinden, Elke, ....- (Brussel : Politeia, 2006)
De gloednieuwe pocket "Ouderenzorgbeleid" is in eerste instantie bestemd voor de mandatarissen van gemeenten en OCMW's. Deze pocket geeft een helder overzicht van wat een lokaal bestuur binnen het ouderenzorgbeleid allemaal kan realiseren. Het gaat daarbij zowel over het uitbouwen van bestaande lokale initiatieven als over het opstarten van nieuwe lokale initiatieven. In het voorjaar van 2007 verschijnt een tweede pocket in de reeks: de pocket "Ouderenbeleid" zal het ruimere domein van het ouderenbeleid belichten. De pocket "Ouderenzorgbeleid" is onderverdeeld in drie grote delen. Het eerste deel bevat een algemeen kader, met een overzicht van het aantal ouderen, een beschrijving van wat ouderenzorgbeleid juist inhoudt en de afbakening van de groep van ouderen. Het tweede deel gaat dieper in op de praktijk. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de informele en formele zorg. De auteurs gaan in op de initiatieven die een lokaal bestuur voor de mantelzorgers kan nemen. Het regelgevend kader
Komt aan bod en een zeer uitgebreid overzicht van de verschillende voorzieningen die aanwezig zijn in het Vlaamse zorglandschap: de lokale en regionale dienstencentra, de diensten voor oppashulp, de diensten voor gezinszorg, de aanvullende thuiszorg, de dagverzorgingscentra, de centra voor kortverblijf, de serviceflats, de rusthuizen en de RVT's. Bij elke voorziening vindt u: het takenpakket van de voorziening, de normen waaraan de voorziening moet voldoen en de motivatie om als lokaal bestuur een bepaalde voorziening te organiseren. Ook de initiatieven die kunnen genomen worden op het vlak van huisvesting worden behandeld. Tot slot wordt bekeken hoe bij ouderenzorg in de praktijk de eerstelijnsgezondheidszorg (meer specifiek de samenwerking) wordt georganiseerd en wordt de Vlaamse zorgverzekering geschetst. Het laatste deel van de pocket spitst zich toe op de nieuwe tendensen binnen de zorg en op uitdagingen en knelpunten. We bekijken dit op het niveau van de oudere zelf, de organisatie van
De voorzieningen en het niveau van het lokale bestuur.InhoudsopgaveHoofdstuk 1: Ouderenzorgbeleid: een kaderHoofdstuk 2: Zorg: een uitgebreid aanbod2.1 Wat is zorg?2.2 Informele zorg of mantelzorg2.3 Formele of professionele zorg2.4 Huidige voorzieningen en zorgfaciliteiten2.4.1 Thuiszorg, ambulante of extramurale zorg2.4.2 Semiresidentiële zorg2.4.3 residentiële of intramurale zorg2.4.4 Dementenzorg2.4.5 Palliatieve zorg2.4.6 Samenwerking in de eerstelijnsgezondheidszorg2.5 De Vlaamse zorgverzekering2.6 Zorg voor wonen2.6.1 Inleiding2.6.2 Zelfstandig thuis blijven wonen2.6.3 Zelfstandig en semizelfstandig wonen in nieuwe woonvormen2.6.4 Residentieel wonen met zorg2.6.5 Het lokaal woonbeleidHoofdstuk 3: Het beleid van de toekomst3.1 De oudere zelf3.2 Nieuwe tendensen in de voorzieningen3.3 Nieuwe tendensen op het beleidsniveauHoofdstuk 4 KnelpuntenHoofdstuk 5: Tips
Keywords: Ouderenzorg -- Vlaanderen