Oplossingsgerichte vragen : handboek oplossingsgerichte gespreksvoering. - Bannink, Fredrike, ....- (Amsterdam : Harcourt Assessment, 2006)
Dit handboek heeft als doel gespreksvoering simpel te maken voor professionals in de (geestelijke) gezondheidszorg, het onderwijs, management en coaching en in de advocatuur en mediation. Het clinten op respectvolle wijze uitnodigen hun doel te formuleren, hun uitzonderingen op het probleem te vinden en voort te bouwen op hun sterke kanten, wordt gemakkelijk gemaakt met het stellen van de 1001 oplossingsgerichte vragen die in dit boek beschreven staan. Stap voor stap en hoofdstuk na hoofdstuk wordt daarbij het proces van het werken met een oplossingsgerichte - toekomstgerichte - focus beschreven.Het concept en de methodiek van oplossingsgerichte gespreksvoering, alsook de houding van de oplossingsgerichte professional, verschillen wezenlijk van de tot nu toe gehanteerde probleemgerichte gespreksvoering. Exploratie en analyse van het probleem of de klacht zijn (grotendeels) overbodig. De sfeer is positief en de gesprekken met clinten zijn korter en effectiever. Daarmee is oplossingsgerichte gespreksvoering tevens kostenbesparend.Inhoudsopgave1 Oplossingsgerichte gespreksvoering2 Motivatie en de samenwerkingsrelatie3 Het eerste gesprek4 Het vervolggesprek5 Suggesties voor huiswerk6 Afsluiting van de gesprekken7 Meer oplossingsgerichte vaardigheden8 Samenwerken met andere professionals9 Stagnatie en mislukking10 1001 oplossingsgerichte vragen11 Reflectie op het gesprek12 Oplossingsgerichte gespreksvoering van begin tot eind13 Oplossingsgerichte therapie als vorm van cognitieve gedragstherapie²
Keywords: Gesprekstechnieken