Zes psychologische stromingen en één cliënt : theorie en toepassing voor de praktijk van SPH en MWD. - Weerman, Alie, ....- (Soest : Nelissen, 2006)
Dit boek beschrijft zes belangrijke psychologische stromingen van waaruit verschillende methodieken en methodes zijn afgeleid. Alie Weerman behandelt achtereenvolgens de psychoanalytische, de cognitiefgedragstherapeutische, de clintgerichte, de lichaamsgerichte, de systeemtheoretische en de oplossingsgerichte benadering. Een psychotherapeut demonstreert elke benadering bij steeds dezelfde clint. De clint Marianne, is kort in therapie geweest bij zes verschillende therapeuten die met elkaar een samenhangend beeld geven van verschillende benaderingen en behandelmethoden. Technieken uit de therapien zijn te zien op de dvd. in het boek bespreekt de schrijfster vanuit verschillende stromingen niet alleen psychotherapeutische interventies, maar ook praktische methoden, kritiekpunten, technieken en interventies van SPH'ers en MWD'ers. Dvd en boek zijn in eerste instantie bestemd voor studenten SPH en MWD, maar ze zijn eveneens geschikt voor een breder publiek. Zo zijn ze leerzaam voor mensen
Die zich willen orinteren op psychologische theorien of op verschillende vormen van therapie en hulpverlening en voor clinten die verschillende therapeutische mogelijkheden willen onderzoeken
Inhoudsopgave : 1 Verschillende visies op dezelfde problematiek Een inleiding op het boek en de dvd 1.1 Verschillende visies 1.2 Verschillende visies gedemonstreerd 1.3 Doel van het boek en de dvd 1.4 Clintenparticipatie als vanzelfsprekend onderdeel 1.5 De trend: toenemende integratie en eclectisch werken 1.6 Wie heeft er nu gelijk? 1.7 De opzet van de dvd en het boek 2 Het levensverhaal en de problematiek van Marianne Zoeken naar vitaliteit en levenskracht 2.1 Ik ben Marianne 2.2 De klachten van Marianne: depressie en angst 3 Psychodynamische benaderingen Laat maar zien, dat kleine kind! 3.1 Inleiding 3.2 De theorie van Freud 3.2.1 Het driftmodel: 'es', 'ego' en 'superego' 3.2.2 Ontwikkelingsfasen van 'es', 'ego' en 'superego' 3.2.3 Afweermechanismen 3.2.4 Therapien vanuit het driftmodel 3.2.5 Overdracht
En tegenoverdracht 3.2.6 Therapeutische technieken en houding bij het driftmodel 3.2.7 Uitgangspunten 3.3 Het objectrelatiemodel 3.4 De zelfpsychologie: Kohut en Stern 3.5 Psychodynamische therapien 3.5.1 Therapeutische technieken en houding 3.6 Neofreudianen en door Freud genspireerde ontwikkelingen 3.6.1 Jung 3.6.2 Transactionele Analyse 3.6.3 Erikson 3.7 Nieuwe ontwikkelingen 3.8 Psychodynamische visies op depressie 3.9 Marianne in psychodynamische therapie 3.9.1 Terugblik van Marianne 3.9.2 Terugblik van de therapeut 3.10 Psychodynamische benaderingen door social workers 3.10.1 Uit de justitile jeugdhulpverlening: Alexandra 3.11 Kanttekeningen 4 Cognitief-gedragstherapeutische benaderingen Probeer haar maar eens op andere gedachten te brengen! 4.1 Inleiding 4.2 Gedragstherapie 4.2.1 Klassieke conditionering 4.2.2 Operante conditionering 4.2.3 Verschillende operante technieken 4.3 Model-leren 4.4 Sociale-vaardigheidstrainingen. 4.5 Cognitieve psychologie 4.5.1 De mens als computer 4.5.2 Albert
Ellis en Aaron Beck 4.5.3 Het ABC- en het G-schema 4.5.4 Het G-schema in de therapie met Marianne 4.5.5 Aaron Beck: cognitieve therapie 4.5.6 Therapeutische interventies 4.5.7 Therapeutische houding 4.6 De cognitieve gedragstherapie bij Marianne 4.6.1 Een cognitieve benadering van paniekaanvallen bij Marianne 4.6.2 Terugblik van Marianne 4.6.3 Terugblik van de therapeut 4.7 Nieuwe ontwikkelingen 4.7.1 Een kwestie van aandacht: 'mindfulness' 4.7.2 Cognitief-gedragstherapeutische technieken bij verstandelijk gehandicapten 4.8 Social work en de cognitief-gedragstherapeutische benadering 4.8.1 Cognitief-gedragstherapeutische technieken in de kinder- en jeugdpsychiatrie 4.9 Kanttekeningen 5 Clintgerichte benaderingen Waar voel je je goed bij? 5.1 Inleiding 5.2 Zelfontplooiing 5.3 Onvoorwaardelijke acceptatie 5.4. Incongruentie: vervreemd van anderen en van onszelf 5.5 Positieve mogelijkheden 5.6 Uitgangspunten clintgerichte benadering 5.7 Onvoorwaardelijke acceptatie, echtheid en empathie 5.8 Niet adviseren
Maar begrijpen en verhelderen 5.9 De behoeftepiramide van Maslow 5.10 Directievere technieken en lichamelijke ervaringen 5.11 Marianne in clintgerichte therapie 5.11.1 Terugblik van Marianne 5.11.2 Terugblik van de therapeut 5.12 Social work en clintgerichte benaderingen 5.12.1 Belevingsgerichte begeleiding bij ouderen met dementie 5.13 Kanttekeningen 6 Lichaamsgerichte benaderingen Waar voel je dat? 6.1 Inleiding 6.2 Eenheid van lichaam en geest 6.3 Ervaren en communiceren met het 'Leib' 6.4 Uitgangspunten 6.5 Werkwijze van lichaamsgerichte therapien 6.6 Lichaamsgerichte interventies 6.6.1 Aanrakingen 6.6.2 Interventies bij eetstoornissen 6.7 Integratieve Bewegingspsychotherapie 6.8 Therapeutische houding 6.9 Marianne in lichaamsgerichte therapie 6.9.1 Terugblik van Marianne 6.9.2 Terugblik van de therapeut 6.10 Social workers en lichaamsgerichte benaderingen 6.10.1 Lichaamsgericht werken in het Algemeen Maatschappelijk Werk 6.11 Kanttekeningen 7 Systeemgerichte benaderingen Waar hoor je bij? 7.1 Inleiding7.2
Verschillende inspiratiebronnen van de systeemtherapien 7.3 De algemene systeemleer7.3.1 Het geheel is meer dan de som der delen 7.3.2 Regels 7.3.3 Circulaire causaliteit 7.3.4 Het streven naar homeostase 7.3.5 Circulaire feedbackprocessen 7.3.6 Equifinaliteit 7.4 Uitgangspunten Systeembenaderingen 7.5 Verschillende systeemtherapeutische benaderingen 7.6 De communicatietheoretische benadering 7.6.1 Het is onmogelijk om niet te communiceren 7.6.2 Inhouds- en betrekkingsniveau van de communicatie 7.6.3 Interpunctie 7.6.4 Inconsistente communicatie7.6.5 Interactiepatronen 7.6.6 Psychische problemen zijn een vorm van communicatie 7.7 De structurele benadering: kluwen- en los-zand-gezinnen 7.7.1 Gezinsregels en subsystemen 7.7.2 Coalities, posities en parentificatie 7.7.3 Levenscyclus van het gezin 7.8 De intergenerationele of contextuele benadering 7.8.1 Vier dimensies 7.8.2 Een balans tussen geven en nemen 7.8.3 Gerechtigde aanspraken: de winst van het zorgen 7.8.4 Verschillende soorten relaties en loyaliteiten 7.8.5
Roulerende rekeningen en een destructief recht 7.8.6 Contextuele therapie, therapeutische houding en therapeutische interventies 7.9 Marianne in contextuele therapie 7.9.1 Fragmenten uit de therapiezitting 7.9.2 Terugblik van Marianne 7.9.3 Terugblik van de therapeut 7.10 Nieuwe contextuele ontwikkelingen 7.10.1 Eigen Kracht Conferenties 7.10.2 Familie-opstellingen 7.11 Social work en systeembenaderingen 7.11.1 De contextuele benadering in de gezinsvoogdij 7.11.2 Groepsdynamica en sociotherapie 7.11.3 Interactiebenaderingen en de Roos van Leary 7.11.4 Netwerkbenaderingen 7.11.5 Vermaatschappelijking, Presentiebenadering en Kwartiermaken 7.12 Kanttekeningen 8 Oplossingsgerichte benaderingen Werkt iets? Doe er dan meer van! Werkt iets niet? Doe dan iets anders! 8.1 Inleiding 8.2 Uitgangspunten 8.3 Ordenen en zoeken 8.4 Het formuleren van doelen 8.5 Therapeutische technieken 8.5.1 De wondervraag 8.5.2 Het zoeken naar uitzonderingen 8.5.3 Schalen 8.6 Therapeutische houding 8.7 Marianne in oplossingsgerichte therapie 8.7.1
Een schaalvraag 8.7.2 Het zoeken naar de uitzondering 8.7.3 Het stellen van concrete kleine doelen 8.7.4 Terugblik van Marianne 8.7.5 Terugblik van de therapeut 8.8 Oplossingsgerichte benaderingen in social work 8.8.1 Gezinstrainer: wat voor moois brengt deze clint mij? 8.9 Kanttekeningen 9 Terugblik op het project Het laatste woord aan de clint Literatuur Gebruiksaanwijzing dvd: technisch en inhoudelijk Verantwoording dvd
De dvd is een demonstratie van therapeutische technieken door psychotherapeuten.
Keywords: Psychotherapie