Als de schaduwen langer worden : psychologische perspectieven op ouder worden en oud zijn. - Marcoen, Alfons, 1939-; Grommen, Ria, ....-; Van Ranst, Nancy, ....- (Leuven : LannooCampus, 2006)
Alle statistieken wijzen erop dat we langer leven. Maar niet alleen wordt de groep 'ouderen' omvangrijker, ook de levensvisie en de levenswijze van de ouder wordenden wijzigt. Iemand van 70 jaar voelt zich bijvoorbeeld tegenwoordig nog geen 'bejaarde' en wenst ook niet als zodanig behandeld te worden. Het is dus tijd voor een grondige studie van alle aspecten van het ouder worden en het oud zijn. Daarom dit boek. Het geeft een, vanuit de wetenschappelijke psychologie onderbouwd, volledig overzicht van de belangrijkste actuele inzichten in verband met de ouder wordende mens. Specifiek is daarbij de aandacht, doorheen het hele boek, voor de individuele oudere in zijn context, de verschillen tussen ouderen, het belang van de kijk op zichzelf en het leven. Er is ook bijzondere aandacht voor het 'mooi' oud kunnen worden. I. ACHTERGRONDEN: ONDERZOEK EN VISIES. 1. Gerontologische disciplines. 2. Psychologische studie van het ouder worden. 3. Visies op het ouder worden. 4. De ouder wordende mens II. VERANDERINGEN BIJ HET OUDER WORDEN. 5. Cognitieve veroudering. 6. Verschuiving in het tijdsbeleven. 7. Lichamelijke veranderingen en de gevolgen van de veroudering. 8. Leven met een ouder wordend lichaam. 9. Persoonlijkheidsveranderingen in de tweede levenshelft. 10. Het zelf en de identiteit III. DE OUDEREN EN HUN NABIJE RELATIEKRING. 11. Partnerrelatie, intimiteit en seksualiteit. 12. Ouderen en hun (klein)kinderen, broers en zussen. 13. Vriendschap op latere leeftijd. 14. Eenzaamheid IV. OPTIMAAL OUDER WORDEN. 15. Succesvol en constructief ouder worden. 16. Ontwikkelingstaken in de ouderdom. 17. Subjectief welbevinden op hogere leeftijd V. TUSSEN PIJN EN VERVULLING. 18. Psychische problemen en psychische stoornissen. 19. Zingeving en levensvervulling
Keywords: Gerontologie; Ouderen -- Psychologie