Zorg voor dementerenden in België : honderd vragen en antwoorden op basis van het Qualidem-onderzoek. - Buntinx, Frank, 1950-; Bouwen, A., ....-; Arts, Willem Frans Marie, ....- (Antwerpen : Garant, 2006)
De samenleving hoort kwaliteitsvol zorg te dragen voor mensen die dementeren en voor hun omgeving. Om dat te kunnen is eerst een inventaris nodig van alle informatie omtrent dementie. Die wordt opgemaakt aan de hand van 100 vragen, zoals: hoeveel dementerenden zijn er, hoeveel komen er elk jaar bij, wie zorgt voor hen, hoe verloopt een dementieproces, welke psychologische en gedragsproblemen zijn er, hoe gaan instellingen hiermee om, hoe is de zorg georganiseerd? De vragen zijn talrijk, maar dit boek geeft op elk daarvan een adequaat antwoord
Uit de inhoud:Epidemiologie - Afhankelijkheid - België en dementerende mensen - Beleid voor dementerende mensen in Europa - Diagnose - Evolutiestadia van dementie - Gedrags- en psychologische problemen - Zorgbehoefte bij dementerenden - Behoefte aan supervisie - Kwaliteit van leven - Zorg voor de mantelzorger - Klinisch gebruik van instrumenten - Organisatie van de zorg - Kosten van de zorg - Adviezen.
Keywords: Dementie -- Hulpverlening; Dementie -- Mantelzorg; Thuiszorg -- Dementie