Begeleiden van groepen : groepsdynamica in de praktijk. - Remmerswaal, Jan, 1945- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2006)
Begeleiden van groepen. Groepsdynamica in de praktijk is volledig herzien en geactualiseerd. In de nieuwe opzet is van deze klassieker op het gebied van groepsdynamica een compleet naslagwerk gemaakt. Na een algemene inleiding over groepsprocessen en de begeleiding daarvan worden in alfabetische volgorde 45 thema's behandeld, waardoor je in een handomdraai de gewenste informatie kunt vinden. Andere thema's die aan de orde komen zijn onder andere besluitvorming, conflicthantering, crisisinterventie, leerprocessen, leiderschap en teambuilding. Op heldere wijze en aan de hand van talloze praktijkvoorbeelden geeft Begeleiden van groepen antwoord op veelgestelde vragen. Wat zijn groepsprocessen? Welke wetmatigheden zijn er te zien in het verloop van groepsprocessen? Wat kan een groepsleider bijdragen aan de ontwikkeling van een groep? Hoe bevordert hij de samenwerking tussen de leden? Hoe gaat hij om met spanningen? Dit inspirerende boek maakt de groepsleider wegwijs in de wereld van de groepsdynamica
Zodat hij groepsprocessen goed begrijpt en groepen adequaat kan begeleiden en bijsturen. Door de overzichtelijke schema's en modellen, de vele verwijzingen in het boek en het uitgebreide literatuuroverzicht is Begeleiden van groepen een handzame en complete encyclopedie. Onmisbaar voor zowel de beginnende als de gevorderde professional die met groepen werkt of daarvoor in opleiding is
Inhoudsopgave : Begeleiden van groepen: een procesmatige benadering 45 thema's op alfabetische volgorde 1 Beginfase 2 Besluitvorming 3 Bestaansniveau 4 Coalitievorming 5 Cobegeleiding 6 Cohesie 7 Communicatie 8 Competentiegericht leren en opleiden 9 Conflicthantering 10 Crisisinterventie 11 Feedback 12 Functionele rollen 13 Groepsdynamica 14 Groepsnormen 15 Groepsontwikkeling 16 Groepsontwikkeling in therapiegroepen 17 Groepsontwikkeling in taakgroepen en in trainingsgroepen 18 Groepsvorming 19 Groepswerk 20 Grote groepen 21 Interventies 22 Krachtenveldanalyse 23 Leiderschap 24 Middenfase 25 Outdoormethoden 26 Probleemoplossing
In groepen 27 Procesanalyse 28 Projectmatig werken 29 Projectonderwijs 30 Soorten groepen 31 Taak en proces 32 Teambegeleiding 33 Teambuilding 34 Teamcoaching 35 Teamrollen 36 Themagecentreerde interactie 37 Valkuilen 38 Veiligheid en vertrouwen 39 Veranderingsprocessen 40 Voorfase 41 Vooroordelen en stereotypen 42 Waarneming 43 Weerstanden 44 Zelfbeeld 45 Zelfsturing
Keywords: Groepspsychologie