Bang voor faalangst? : omgaan met faalangst in theorie en praktijk in de basisschool. - Bleukx, Geertje, ....-; Habils, Kristl, ....- (Mechelen : Bakermat, 2006)
Kinderen kampen soms al van op heel jonge leeftijd met faalangst. Een probleem dat niet altijd onmiddellijk duidelijk is omdat zowel mentaal zwakkere als zeer intelligente kinderen er last kunnen van hebben. Bij de ene gaat het gepaard met een verlegen houding, bij de andere wordt het gecompenseerd met uitbundig gedrag.Wat is faalangst? Hoe merk je het op? Hoe ga je ermee om? We proberen de juf of meester zo veel mogelijk handvatten aan te reiken om kleuters en schoolkinderen met faalangst bij te staan bij elke nieuwe bange stap.Daarnaast vind je in dit boek een aantal creatieve werkvormen om in de klas te gebruiken. Zelfvertrouwen, vertrouwen in de andere, omgaan met angst en uitkomen voor je mening zijn enkele van de thema's die hierbij aan bod komen
1 Inleiding 1.1 Leefsleutels in het basisonderwijs 1.2 Een boek over faalangst: waarom? 1.3 Wat heeft dit boek te bieden? 2 Angst 3 Faalangst 3.1 Wat is faalangst? 3.2 Drie soorten faalangst 3.3 Hoe ontstaat faalangst? 3.4 De gevolgen van faalangst 4 Omgaan met faalangst op school 4.1 Hoe erken je faalangst? 4.2 Preventief aandacht besteden aan faalangst 4.3 Hoe ga je om met een kind met faalangst? 4.4 Hoe werk je samen met de ouders? 4.5 Wanneer verwijs je door? 5 Activiteiten 5.1 Inleiding 5.2 Activiteitenbundel A Moeten of mogen? B Lukken of mislukken? C Spanning of ontspanning? D Wie ben ik? Of wie wil ik zijn? E Stoppen of doorgaan? Werkbladen Observatieblad Bibliografie
Keywords: Faalangst -- Onderwijs